Home

Achtergrond 302 x bekeken 4 reacties

Omvallen DSB kost Rabobank 200 miljoen euro

Het omvallen van DSB Bank heeft Rabobank hard geraakt.

De coöperatieve bank moest een bedrag van 200 miljoen euro afboeken als bijdrage aan het depositogarantiestelsel om DSB-spaarders schadeloos te stellen. Dat heeft de bank donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het is het grootste bedrag dat tot nu toe door Nederlandse banken is bekendgemaakt. Fortis Bank Nederland liet donderdag weten dat het faillissement van DSB Bank een verlies oplevert van 15 miljoen euro.

Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabobank, noemt het huidige depositogarantiestelsel ”oneerlijk en niet houdbaar”. Volgens het garantiestelsel hebben gedupeerde spaarders recht op een vergoeding tot 100.000 euro van hun spaargelden. De bijdrage die banken aan dit systeem moeten leveren, wordt berekend aan de hand van het marktaandeel van banken op de spaarmarkt.

Rabobank is met een aandeel van 40 procent de grootste op de Nederlandse markt. Moerland heeft onlangs over het onderwerp de noodklok geluid bij De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dagobert

  En zo is uw en mijn spaargeld bij welke bank in Nederland ook een verzekeringspot. U en ik ontvangen er spaarrente op. De bank loopt het risico dat ze elders moet bijpassen voor klanten met een spaarrekening van een failliete bank. En dat moet terug verdiend worden. Natuurlijk. En wie gaat dat betalen? Tuurlijk de spaarders bij de banken die niet failliet zijn gegaan. Die krijgen minder spaarrente uitbetaald.
  Dan is het ook heel erg makkelijk om als minister te zeggen: Geen paniek. We trekken de gegarandeerde kapitalen voor spaarders met € 60.000 omhoog. Tja, dan lijdt er niemand onder. En iedereen is blij. Tot je ziet hoeveel je voor jouw spaargeld aan rente ontvangt.
  Nulkomma en een beetje.

 • no-profile-image

  gerrie

  Dat wordt dus hard werken en sparen voor Gerrit Z en Dirk S om dit terug te betalen uit eigen zak. Of hebben ze al het geld opgemaakt aan al die geldverslindende sponseringen van sportclubs en veel te dure en overgewaardeerde sporters met hun veel te dure auto's. Laten zwoegen tot de laatste cent is terugbetaald uit eigen zak.

 • no-profile-image

  Guske

  De bank en hun leden/klanten die kiezen voor vertrouwen, degelijkheid, weinig risico nemen zijn de dupe van de banken/instellingen/spaarders die belust zijn op hogere rente maar het gevaar uit het oog verliezen.
  Dit is oneerlijk. Uiteindelijk moeten de Rabo klanten die verlies toch ophoesten door een (weer) iets lagere rente op hun spaartegoed en/of iets hogere rente op het geleende bedrag.

 • no-profile-image

  .

  De Rabobank is niets anders als de DSB Bank. Zij verpakken het alleen iets slimmer. Kijk maar eens naar de opmaat hypotheek of belegings hypotheek. En bij de spaarhypotheek is ook maar de vraag of het zeker is of het geld terug komt als de bank over de kop gaat. De Rabobank is alleen het heilige boontje van de klas. En naar mijn ervaring zijn zulke jongetjes nooit te vertrouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.