Home

Achtergrond 164 x bekeken

Omstreden oerknalexperiment van start

In een deeltjesversneller bij de grens van Zwitserland en Frankrijk begint dinsdag een omstreden experiment.

Wetenschappers laten twee bundels van protonen, bouwstenen van atomen, met hoge snelheid op elkaar botsen. Zo willen ze een mini-oerknal creëren, die een beter inzicht moet geven in het ontstaan van het heelal.

De protonen worden met de snelheid van het licht op elkaar afgevuurd. Per seconde kunnen de wetenschappers zeshonderd miljoen protonbotsingen tot stand brengen. Daarbij komen fragmenten vrij die ook hebben bestaan in de allereerste momenten na het ontstaan van het heelal met de oerknal, meer dan dertien miljard jaar geleden.

Tegenstanders vrezen dat de proef in de 27 kilometer lange Large Hadron Collider (LHC) zwarte gaten kan creëren, die de ondergang van de wereld kunnen inluiden. Het instituut achter de deeltjesversneller, het Europese onderzoekscentrum CERN, bezweert dat de experimenten onschadelijk zijn.

De LHC zal 18 tot 24 maanden lang op volle snelheid draaien. Vanaf eind 2011 komt de machine een jaar lang stil te liggen wegens noodzakelijk onderhoud.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.