Home

Achtergrond

Oekraïnse graanexport in gevaar

De Oekraïnse graanexport is in gevaar doordat de overheid de BTW niet terugbetaalt.

Een grote Amerikaanse speler (Cargill) heeft zich om deze reden grotendeels al uit te markt teruggetrokken. Vorig jaar exporteerden zij nog 1,2 miljoen ton graan en dit jaar naar verwachting 300.000 ton. Doordat de Oekraïense staat hen de BTW (enkele tientallen miljoenen) niet terugbetaald heeft, zijn zij in de financiële problemen gekomen en is hun prijs niet concurrerend op de wereldmarkt. In totaal zou de Oekraïense staat enkele hondeden miljoenen aan BTW nog niet terug betaald hebben. De wanbetaling is aanhangig gemaakt bij het WTO, die het hoofd er over gaat buigen.

"De export van Oekrainse graan is voornamelijk om deze reden de laatste maand gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar", vertelt Vladimir Klimenko, voorzitter van de Oekrainse graanassociatie. In de periode januari/februari exporteerde Oekraine dit jaar 1,52 miljoen ton graan, vorig jaar was dit nog 2,37 miljoen ton.

De voorzitter van de Oekraïnse graanassociatie deed vandaag in een persconferentie een oproep aan de nieuwe overheid om hier iets aan te doen. De wanbetaling van de overheid zou internationale investeerders afschrikken. Bovendien wordt de niet terugbetaalde BTW door de handelaren afgewenteld op de boeren, die op termijn 20 procent minder geld voor hun graan dreigen te krijgen. Dit verhaal wordt bevestigd door Kees Huizinga, Nederlandse boer in Oekraine, die de graanprijzen ziet dalen.

Oekraine produceert jaarlijks zo'n 50 miljoen ton aan graan. Een kleine 30 miljoen is voor binnenlandse consumptie, de rest voor de export. Volgens de directeur van de Oekraine graanassociatie exporteert Oekraine naar 89 landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.