Home

Achtergrond 172 x bekeken

Obama tekent zorgwet

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag zijn zwaarbevochten wet over de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg getekend.

Met de handtekening werd de wet van kracht.

Bij de plechtige ondertekening waren parlementsleden aanwezig die de president steunden, en meerdere Amerikanen die gaan profiteren van de nieuwe maatregelen. Door de hervormingen krijgen voor de eerste keer in de geschiedenis bijna alle Amerikanen een ziektekostenverzekering.

Obama en zijn vicepresident Joe Biden werden met een staande ovatie in de Oostvleugel van het Witte Huis onthaald. Biden sprak van een "historische dag'' en noemde Obama ,,de man die dit alles tot stand heeft gebracht''.

De president zelf sprak van een "nieuw jaargetijde in Amerika''. ,,De wet die ik teken, zet hervormingen in gang waar generaties Amerikanen hard voor hebben gevochten en gedemonstreerd en reikhalzend naar hebben uitgekeken.'' Obama tekende de wet met twintig verschillende pennen die daarna aan instanties en personen zijn gegeven.

De president zei tijdens de ceremonie dat hij het wetsvoorstel onder meer tekende voor zijn moeder. "Die moest het gevecht aan met verzekeringsmaatschappijen toen ze kanker had, zelfs in haar laatste dagen'', aldus Obama. Volgens de president is nu eindelijk het basisprincipe vastgelegd dat iedereen het recht op een basisverzekering heeft.

De Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden van het parlement ging zondagavond met een krappe meerderheid akkoord met een plan dat eerder door de Senaat was goedgekeurd. Ook stemde de kamer in met een pakket wijzigingen, dat nog door de Senaat moet worden behandeld.

Obama zei er van overtuigd te zijn dat de Senaat snel zijn goedkeuring zal geven. Een groot deel van de maatregelen gaat overigens pas over vier jaar in. Een klein aantal maatregelen wordt direct van kracht.

Republikeinse politici zijn mordicus tegen de wet en hopen met hun tegenstand de Democraten van Obama bij tussentijdse verkiezingen in november te verslaan. Verscheidene Amerikaanse staten hebben al aangekondigd rechtszaken tegen de wet te beginnen, omdat die hun soevereiniteit zou aantasten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.