Home

Achtergrond

OM eist ruim miljoen euro boete in Abab-zaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor ruim een miljoen euro aan boetes geëist tegen de 32 boeren die verdacht worden in de zogenaamde Abab-zaak.

Het gaat om 1 varkenshouder en 31 akkerbouwers. De boetes variëren van 2.080 euro tot 297.000 euro en komen neer op een totaal van 1.066.170 euro.

De boeren worden verdacht van het houden van varkens zonder varkensrechten of het overschrijden van het aantal varkensrechten. De zaak speelt al sinds 1998 en is meerdere keren door de rechter behandeld. In 2005 werden de boeren vrijgesproken door de rechtbank van Den Bosch, maar het OM ging in cassatie. Daarom wordt de zaak nu opnieuw behandeld door het gerechtshof in Arnhem.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de boeren, die zich verenigden in de coöperatie Neveco, moedwillig een schijnconstructie opgezet, waarbij ze stallen pachtten bij varkenshouders en daarin op basis van grondgebonden rechten varkens hielden. Volgens het OM waren de varkens echter alleen op papier van de akkerbouwers en nam de varkenshouder de verzorging op zich. Daardoor werden de akkerbouwers nooit varkenshouder, een voorwaarde waaraan voldaan moet worden om voor de rechten in aanmerking te komen.

Vandaag tijdens de zitting kregen alle boeren de kans hun zegje te doen. Duidelijk werd dat de boeren nog steeds flink lijden onder de zaak. "We worden behandeld als misdadigers. En dat steekt nog steeds", aldus een van de verdachten. "De scherpe kantjes zijn er af, maar alles wordt steeds opnieuw opgerakeld."

De zaak komt bijna tot een eind. Op 6 april zal advocaat Theo Linssen, die vrijspraak van alle boeren eist, reageren op de eis van het OM. Waarschijnlijk volgt eind april uitspraak van het Hof.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.