Home

Achtergrond

OM eist meer dan 1 miljoen euro boete in Abab-zaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren voor ruim een miljoen euro aan boetes geëist tegen de 32 boeren die verdacht worden in de zogenoemde Abab-zaak.

Het gaat om één varkenshouder en 31 akkerbouwers. De boetes variëren van 2.080 euro tot 297.000 euro en komen neer op een totaal van 1.066.170 euro.

De boeren worden verdacht van het houden van varkens zonder varkensrechten of het overschrijden van het aantal varkensrechten. De zaak speelt al sinds 1998 en is meerdere keren door de rechter behandeld. In 2005 werden de boeren vrijgesproken door de rechtbank van ’s-Hertogenbosch, maar het OM ging in cassatie. Daarom wordt de zaak nu opnieuw behandeld door het gerechtshof in Arnhem.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de boeren, die zich verenigden in de coöperatie Neveco, moedwillig een schijnconstructie opgezet, waarbij ze stallen pachtten bij varkenshouders en daarin op basis van grondgebonden rechten varkens hielden. Volgens het OM waren de varkens echter alleen op papier van de akkerbouwers en nam de varkenshouder de verzorging op zich. Daardoor werden de akkerbouwers nooit varkenshouder, een voorwaarde waaraan voldaan moet worden om voor de rechten in aanmerking te komen.

De boeren lijden flink onder de zaak "We worden behandeld als misdadigers", aldus een van de verdachten. "Alles wordt steeds opnieuw opgerakeld." De zaak is bijna afgerond. Op 6 april zal advocaat Theo Linssen, die vrijspraak eist, reageren op de eis. Waarschijnlijk doet het Hof eind april uitspraak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.