Home

Achtergrond 5 reacties

Nultolerantie blijft markt soja dwarszitten

De kans bestaat dat de Europese markt voor soja opnieuw ontwricht raakt doordat de EU vast blijft houden aan de nultolerantie voor genetisch gemanipuleerde soja.

Die waarschuwing uiten marktanalisten. De afgelopen herfst waren er grote problemen bij de import van soja uit Noord-Amerika. De Europese regelgeving laat niet toe dat partijen soja ook maar een spoort bevatten van genetisch gemanipuleerde varianten die niet in Europa zijn toegelaten.

In Noord-Amerika zullen dit voorjaar nieuwe genetisch veranderde varianten worden in gezaaid, zo meldt de Europese graanhandelsassociatie Coceral. Als de regelgeving in Europa niet verandert, zullen de komende herfst de zelfde problemen ontstaan als vorig jaar. Volgens lobbyist Frans van Dongen is de problematiek genoegzaam bekend bij Europees commissaris John Dalli, verantwoordelijk voor gezondheid en consumentenbeleid. "Het voorstel om soepeler om te gaan met de nultolerantie is er in wezen al lang. De politieke wil moet er zijn om het probleem op te lossen."

De beste oplossing zou zijn als Europa zou kunnen komen tot een even snel toelatingsbeleid voor nieuwe sojavarianten als in andere landen. Van Dongen: "De kans daarop is echter gering. We moeten toe naar een structurele oplossing. Een soepeler omgang met de tot nu toe gehanteerde nultolerantie is dan de op een na beste oplossing."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Jawel Han, maar als er GEN koolzaad in de EU geteeld wordt, blijft het geld ook in de Europese economie. Ik zie het verschil niet. Bel de NL voercoops is op, en vraag is hoeveel ze bereid zijn extra te betalen voor conventionele soja? Ik kan gegarandeerde gen vrije soja leveren, wat is het je meer waard dan GEN soja? Ik denk dat je tot de conclusie komt dat de NL voercoops minstens net zo hypocriet zijn als de NL voedselconsument

 • no-profile-image

  Hans

  productiekosten van gen vrije soja liggen tussen de 100 tot 150 US dollar/ha hoger dan de genetisch gemanipuleerde omdat je andere herbiciden moet gebruiken dan round up, die, en duurder, en vele malen slechter zijn voor het milieu. Ik durf te zeggen dat, daar waar roundup ready soja geteeld wordt, het wild weer terug komt, vogels, tatu's aapjes, etc.

 • no-profile-image

  Han

  Deze nUL tolerantie, is voor d eEuropese akkerbouwer een kans op een extra gewas, EIWIT houdende vlinderbloemigen. Ik weet dit product zal iets duurder zijn dan GEN. soya. dit kan toch nooit een reden zijn om zowel gezondheid en milieu aan onbekende risico's bloot te stellen. Als bijkomend voordeel, het geld besteedt aan eiwit rijk voer blijft in de Europese economie. Hier kan toch geen Europese regering bezwaar tegen hebben?

 • no-profile-image

  Mark

  Dé oplossing vorm van een heleboel zieke en zwakke mensen af te komen? De nuloptie is om het risico voor de gezondheid in te dammen. Deze mijnheer wil geld boven veiligheid van de burger. Waanzin

 • no-profile-image

  Han

  Hans ik ben ik met je eens hypocrieit zijn we in Nederland. Wij verkwanselen waarden en normen maar ook het mlieu voor een handje vol Euro's. Jouw gen vrije soya is niet veel duurder om te maken, misschien wel goedkoper. maar ik zie het zo; De grote jongens staan elkaar d ebal toe te schoppen. Kan eenvoudig de politiek snapt toch niet hoe het werkt of ze willen het niet snappen of nog erger ze spekken hun bankrekningen door mee te werken aan de praktijken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.