Home

Achtergrond 258 x bekeken 2 reacties

Nu niet veel te klagen

Wie het CDA beschouwt als de meest boervriendelijke politieke partij, moet concluderen dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen voor de agrarische sector enigszins teleurstellend is.

De christendemocraten verloren ruim 2 procent van de stemmen en moeten dus flink wat zetels inleveren. Ook in het buitengebied verliest de partij terrein. Toch valt er voor ondernemers niet veel te klagen, zo blijkt uit een analyse van de uitslag in de tien grootste plattelandsgemeenten. Want zelfs in de plaatsen waar het CDA verliest - en dat is lang niet overal het geval - is het boerengeluid ook de komende vier jaar vertegenwoordigd. Net als elders in het land deden hier de lokale partijen het namelijk goed en in veel gevallen maken zij zich sterk voor de landbouw.

Een vertaling van deze uitslag naar landelijk niveau levert een andere conclusie op. Uit onderzoek blijkt dat de stemmen die nu naar plaatselijke partijen zijn gegaan, straks voornamelijk bij de PVV terechtkomen. En of de Tweede Kamerfractie van die partij het goed voorheeft met de agrarische sector valt te betwijfelen. Een consistente lijn op het gebied van landbouwpolitiek was de afgelopen jaren bij die partij in elk geval niet te ontdekken, of het moet de wens zijn het GLB te renationaliseren. En dat lijkt voor geen enkele boer wenselijk.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Nou ja, dat is dan ook geen wonder, voor landbouw gaat het dan om Dion Graus. Niet direct een intellectueel op landbouwgebied. Maar ja, dat geldt natuurlijk ook voor al die andere "lichten" op landbouwgebied in de tweede kamer. Het is 3x niks wat er zit.

 • no-profile-image

  politiek

  Geen CDA ? , maar wat dan. Weet u nog voor jaren geleden, agrarisch Nederland ging over naar de VVD, nou dat hebben wij geweten. Mijnheer Blaauw en consorten, minister van Aartsen ook zo'n lekker ventje. Nee, wij moeten zorgen dat agrarische ondernemers in de plaatselijke commissies zitting hebben en daar voor de agrarisiche sector vechten.
  Dan ben je als CDA'er veel beter af.
  Maar ja, wie steekt er tegenwoordig nog zijn nek uit voor de agrarische sector? Wordt lid van het CDA dan heeft U directe invloed op de te maken plannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.