Home

Achtergrond 557 x bekeken

'Nog paar jaar voor Modena teelttoelating krijgt'

Het duurt nog een aantal jaren voor de Europese Commissie een teelttoelating geeft voor de genetisch veranderde aardappel Modena van Avebe.

Ondanks dat BASF de eerste teelttoelating heeft gekregen voor de genaardappel Amflora. Dat zegt onderzoekscoördinator Anton Haverkort van het WUR-instituut Plant Research International. De Europese Commissie gaf BASF vorige week de teelttoelating. Het is het tweede transgene gewas, na de genmais MON810, dat in de EU geteeld mag worden. Amflora is genetisch zo veranderd dat het vrijwel alleen amylopectinezetmeel produceert.

Haverkort vindt het goed dat innovaties de kans krijgen zich te bewijzen. "Het is wetenschappers gelukt de wetgevers te overtuigen van de veiligheid van de nieuwe aardappel. Als de Commissie anders had besloten, had ik dat gerespecteerd. Maar deze beslissing geeft hoop voor andere technieken om toegelaten te worden."

BASF heeft het nieuwe gen in Amflora ingebracht met een antibioticamerker. Haverkort: "Avebe heeft een moderne, merkervrije techniek gebruikt. Ik verwacht daarom minder beperkingen voor Modena."

De Europese Commissie besluit binnenkort welke technieken als genetische modificatie worden gezien en dus aan strenge regels worden gebonden. Het PRI ontwikkelt technieken om aardappelen met soorteigen genen (cisgenese) bestand te maken tegen phytophthora. Haverkort: "Het is onzeker welke keuzes de Europese Commissie gaat maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.