Home

Achtergrond 238 x bekeken

Nog geen aanvragen garantieregeling aardwarmte

Voor de garantiefaciliteit aardwarmte van het ministerie van Economische Zaken en LNV hebben zich nog geen partijen gemeld.

Dat stelt het platform Geothermie. De garantieregeling is ingesteld in november en moet het financiële risico bij misboring afdekken. Toch bestaat een stuwmeer aan partijen die al een exploratievergunningen voor boring hebben gekregen. Volgens het platform gaat het om zeker zestig bedrijven, voornamelijk uit de tuinbouw die azen op een boring.

Volgens het platform is de regeling voor garantie-afdekking van EZ en LNV nu te ingewikkeld. Ook moet de waarschijnlijkheid dat de boring slaagt op 90 procent liggen. Dat ervaren partijen als te hoog. "Aan de andere kant is het ook goed. Je kunt het bij de ontwikkeling van aardwarmte nu niet veroorloven om een mislukte boring te riskeren", zegt secretaris van het platform Geothermie Victor van Heekeren.

Hij verwacht dat 2010 de doorbraak komt voor aardwarmte. Die zal vooral in de tuinbouw plaatsvinden. "De tuinbouw heeft de meeste kans door de MEI-regeling." Voor projecten in de woningbouw bestaan niet dergelijke subsidieregelingen.

Van Heekeren verwacht dit jaar drie tot vijf nieuwe boringen. Toch verwacht hij geen snelle groei. "De financiering is een probleem. Banken zijn niet zo scheutig met financiering."

Veel hangt af van de ontwikkeling van de garantieregeling. De sector kijkt met argusogen naar de evaluatie en de mogelijk extra maatregelen. Daarnaast zijn er particuliere verzekeraars die boorrisico’s willen afdekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.