Home

Achtergrond 352 x bekeken

Nieuwe vaccins tegen pneumokokken werken

De nieuwe vaccins tegen pneumokokkenziektes als hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking werken goed.

Dat concludeert de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering, in een rapport dat vandaag wordt aangeboden aan minister Ab Klink van Volksgezondheid.

Baby's krijgen sinds 2006 standaard de vaccinaties tegen de pneumokokken toegediend. In de eerste jaren kregen de kinderen een vaccin dat zeven veelvoorkomende typen van de pneumokokkenbacterie onschadelijk maakte. Hiermee kon 70 procent van de ziekten, veroorzaakt door de gevaarlijke bacterie, worden voorkomen.

Fabrikanten hebben inmiddels nieuwe vaccins ontwikkeld die dekking bieden tegen dertien typen. De Gezondheidsraad adviseert de minister dit nieuwe vaccin standaard in te voeren. Kinderen moeten het in vier doses toegediend krijgen. De verwachting is dat de gevaarlijke pneumokokkenbacterie op die manier nog verder kan worden teruggedrongen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.