Home

Achtergrond

Nieuw melkveebedrijf in Numansdorp

In de Hoeksche Waard, tussen Numansdorp en Zuid-Beijerland, staat een gloednieuw melkveebedrijf van ruim 70 hectare. In de ligboxenstal is plek voor 180 melkkoeien en 94 stuks jongvee.

De ligboxenstal heeft een automatische voerinstallatie en plek voor 180 melkkoeien en 94 stuks jongvee. Er is echter een milieuvergunning voor een melkvee- en akkerbouwbedrijf met 220 melk- en kalfkoeien en 144 stuks jongvee, aldus Staal Makelaars die het bedrijf in portefeuille heeft. Het melkveebedrijf is in 2007 gebouwd. De ruime ligboxenstal is circa 2.825 vierkante meter. De stal is geheid, heeft een gewapend betonnen vloer en stalen spanten. De zijwanden zijn grotendeels open en voorzien van windbreekgaas. Daaronder zitten prefab betonelementen. De voor- en achtergevel bestaan uit prefab gevelelementen met daarboven groene damwand profielplaten.

Bij de bouw en inrichting van de stal is duidelijk rekening gehouden met dierenwelzijn. De boxen voor de melkkoeien zijn ruim, circa 2.50 meter diep, en op de vloer in de stal ligt rubber (Animat/Interlock). Er is een afkalfbox/behandelbox van circa 60 vierkante meter die gesplitst kan worden. Voor de hoogdrachtige koeien is er een potstal van zo’n 300 vierkante meter die eveneens gesplitst worden. Onder de stal is opslagcapaciteit voor circa 1.000 kubieke meter drijfmest. Bovendien is er een systeem om de dunne fractie van de vaste mest te scheiden.
Het voeren van de koeien is geautomatiseerd. De ligboxenstal heeft een automatisch voersys-teem van Trioliet (Triomatic). De voerrobot is te vergelijken met een kleine mengwagen die via een rail boven de voergang, de koeien voert. In de voerkeuken, voorin de ligboxenstal, zijn vier aanvoerbodems voor de opslag van blokken en/of balen kuilvoer en snijmaïs. Het voer gaat automatisch in de voerrobot. Via een computer kunnen diverse rantsoenen worden samengesteld en ook krachtvoer en mineralen worden toegevoegd. De Triomatic wordt ook dagelijks gebruikt voor het instrooien van de ligboxen.

De melkkoeien worden gemolken in een draaimelkstal, een 24-stands binnenmelker van DeLaval. Hiermee kunnen circa 100 koeien per uur worden gemolken, aldus Jan Staal van Staal Makelaars. De melkstal heeft een beweegbare vloer. Achter de melkstal is een wachtruimte voor 100 koeien. De wachtruimte heeft een automatisch opdrijfsysteem met afstandsbediening. Bovendien is er een selectiegang met spraybox.
De melk gaat in een tank van 16.000 liter. De melkstal, wachtruimte en het tanklokaal zijn ondergebracht in een aparte stal die via een looppad met de ligboxenstal is verbonden. Uitbreiding middels een spiegelbeeld van de bestaande ligboxenstal is mogelijk, met centraal de melkstal. Tussen de ligboxenstal en melkstal staan ook iglo’s voor de jongste kalveren. De oudere kalveren staan in een open frontstal van circa 350 vierkante meter. Deze stal (2007) is ook in gebruik als machineberging en voor de opslag van stro. Daarnaast is er nog een werktuigenberging van circa 350 vierkante meter. Met vijf sleufsilo’s is er meer dan voldoende ruimte voor voeropslag op het bedrijf. Voor de vaste mest is een opslag van 20 bij 30 meter.

De woning is eveneens in 2007 gebouwd en heeft een inpandige garage. De boerderij is ruim 70 hectare. De grond ligt allemaal naast en achter de gebouwen. Het is goede zeekleigrond met een afslibbaarheidspercentage van 35 tot 45 procent, zegt Jan Staal. De grond is volledig gedraineerd. Aankoop met een kleinere oppervlakte is bespreekbaar. Het is een perfect bedrijf voor een melkveehouder die moet verplaatsen en direct wil gaan melken zonder alle beslommeringen van de bouw van een nieuw bedrijf, aldus Staal. Het melkquotum van 1.097.588 kilo kan indien gewenst ook worden overgenomen. Het bedrijf staat aan de dijk tussen Numansdorp en Zuid-Beijerland. Het is een rustige, maar goed bereikbare locatie, circa 1 kilometer van de snelweg A29 (Rotterdam – Dinteloord).

Meer informatie: Staal Makelaars, Jan Staal, 0162 – 570 471 of 06 – 53 216 329, www.staalmakelaars.nl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.