Home

Achtergrond

Nieuw insecticide pakt koolgalmug aan

De experimentele insecticide Movento van Bayer CropScience vermindert de uitval in broccoli door de koolgalmug sterk.

Dat blijkt uit resultaten van de Proeftuin Zwaagdijk.

Volgens onderzoeker Jan de Lange is het middel twee keer gespoten en vergeleken met onder andere bespuitingen met alleen Karate (viermaal). De uitval na behandeling met Movento bedroeg 12 procent, tegen 39 procent met Karate. Onbehandeld was voor 20 procent oogstbaar.

De Lange hoopt dat het middel nog voor dit seizoen een toelating in broccoli, bloemkool en andere koolsoorten krijgt. ”Het zal er vanaf hangen of er vanuit het CTGB nog vragen komen over het dossier” De koolgalmug is met name in West-Friesland een probleem voor de teelt.

Uit een proef met de fungiciden in combinatie met Certain bleek dat witte roest effectiever kan worden bestreden. Certain is een middel dat ervoor zorgt dat er meer middel op het gewas blijft zitten tijdens het spuiten. "Het onderdrukt het zogenoemde stuitereffect." Het middel bracht in combinatie met Folio Gold of Signum het aantal roestvlekken terug van gemiddeld veertig zónder naar dertien mét Certain.

Door een etiketwijziging van het onkruidmiddel Butisan S, mogen kooltelers na half juni in plaats van 3 liter per jaar, nog maar 2 liter per drie jaar gebruiken en dat is te weinig. "Een teler zal als basis Butisan S gebruiken en afhankelijk van de onkruiddruk dit combineren met Centium of Kerb. Voor het sluiten van het gewas wordt vaak mechanisch geschoffeld. Maar bij nat weer kan dat niet en is hij aangewezen op extra middelen."

Uit de proeven blijkt dat een combinatie van Butisan S met Kerb of Centium aan de basis, en drie of vier weken later gevolgd door Lentagran, onkruid effectief bestrijdt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.