Home

Achtergrond

Nieuw bod op Terra Industries zet druk op Yara

Yara International ziet overnameprooi Terra Industries mogelijk door de vingers glippen, nu op het laatste moment CF Industries een concurrerend bod heeft neergelegd.

CF Industries is bereid 440 miljard euro meer dan Yara te betalen voor Terra Industries, de grootste Noord-Amerikaanse producent van kunstmest op basis van nitrogeen.

Het is pas over als de Dikke Dame zingt, zeggen de Amerikanen. In het geval van de overnamestrijd voor Terra Industries blijft de Dikke Dame voorlopig zo stil als een muis. Deels komt dat doordat de kunstmestmarkt dit jaar naar verwachting sterk zal aantrekken waardoor bedrijven zoeken naar mogelijkheden hun grip op de markt te versterken. Toen de prijzencrisis in volle omvang werd gevoeld, stelden veel boeren het kopen van zaaigoed niet uit, maar wendden ze wel minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen aan. Boeren kunnen zich dit vanwege de bodemgezondheid geen twee jaar achtereen veroorloven.

Het bod komt neer op 3,4 miljard euro (4,7 miljard dollar). CF Industries was al meer dan een jaar aan het bieden toen in augustus vorig jaar Terra Industries een "laatste bod" van 3,8 miljard dollar (toen 2,6 miljard euro) als "bijna beledigend" in de prullenbak wierp. Voor CF Industries is overname van Terra Industries van vitaal belang, eigenlijk een vlucht vooruit, die door analisten niet onverdeeld als verstandig wordt betiteld. De Canadese concurrent Agrium heeft namelijk een vijandig bod neergelegd bij het middelgrote CF Industries. Het management voelt er niks voor en denkt door groter te worden het overnamegevaar af te kunnen wenden.

Of registreer je om te kunnen reageren.