Home

Achtergrond 535 x bekeken 2 reacties

Niet meer opbrengst met vloeibare kunstmest

Gebruik van vloeibare stikstofkunstmest op grasland geeft niet de hogere opbrengsten aan drogestof en eiwit waar op was gehoopt.

De opbrengsten zijn het hoogst bij het traditionele strooien van kalkammonsalpeter (KAS). Dit blijkt uit een proef door Wageningen UR in opdracht van het Productschap Zuivel.

Bemesting met 190 kilo stikstof per hectare (70, 50, 40 en 30 kilo stikstof per hectare voor de eerste tot en met de vierde snede) gaf voor KAS op jaarbasis een drogestofopbrengst van 15,9 ton per hectare. Voor vloeibare meststoffen was de opbrengst gemiddeld 15,3 ton per hectare, ofwel 4 procent minder. De eiwitopbrengst was respectievelijk 2,37 en 2,15 ton per hectare. Dat is 9 procent minder. De schijnbare stikstofbenutting is achtereenvolgens 81 en 63 procent (22 procent minder).

In 2008 werd op kleigrond een lagere opbrengst gemeten. In 2007 werd op zand een hogere opbrengst gemeten. De gecombineerde onderzoeksresultaten, en resultaten van derden, geven aan dat bij het injecteren van vloeibare kunstmest geen generiek hogere opbrengst verwacht mag worden. Dit betekent niet meteen dat injecteren van kunstmest onaantrekkelijk is, stellen de Wageningse onderzoekers.

Een verklaring van de verschillen lijkt vooral te liggen in biologische bodemprocessen. Injecteren lijkt te leiden tot vastlegging van meer stikstof in de bodem en tot minder benutting. Hetzelfde lijkt ook op te gaan als meststoffen worden geïnjecteerd met een hoger ammonium/ureumgehalte dan in ammoniumnitraat (50% NH4-N).

Laatste reacties

  • no-profile-image

    lol

    Entec voor de eerste snede geeft meer opbrengst dan KAS en is goedkoper dan KAS

  • no-profile-image

    ron

    Kunnen die wageningse onderzoekers dan ook even aangeven wanneer het dan welaantrekkelijk kan zijn? Dan moet er wel een enorm prijsvoordeel tegenover staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.