Home

Achtergrond 151 x bekeken

Niet genoeg politie voor griep en rellen

De politie heeft niet genoeg manschappen om te kunnen optreden bij een ernstige, grootschalige uitbraak van griep, en bij grootschalige verstoringen van de openbare orde.

Alleen bij ernstige overstromingen is er net genoeg personeel van politie en de marechaussee beschikbaar. Dat staat in een rapport dat de Politieacademie, het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid en de Nederlandse Defensieacademie hebben opgesteld in opdracht van de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken. De opdracht was om te bekijken in hoeverre het nodig is dat het leger de helpende hand biedt om de orde te handhaven bij grote crises.

Bij overstromingen en griep kan het leger wel bijspringen, bij grote rellen biedt dat geen soelaas. De onderzoekers gingen bij hun berekeningen uit van de ergst denkbare scenario's. Zo gaat het bij de ernstige verstoringen van de openbare orde om rellen die in meerdere gemeenten, met een totale bevolking van 5 miljoen, twee weken aanhouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.