Home

Achtergrond 847 x bekeken

'Nederlandse LED’s in Japanse groentefabriek'

Lemnis Lighting, producent van LED-verlichtings­toepassingen in de tuinbouw, verwacht dit jaar een samenwerking te beginnen met een Japanse groentefabriek.

Dat zegt Jeroen van Velzen, directeur kasverlichting van Lemnis Lightning.

Japanse groentefabrieken zijn grote daglichtloze ruimten waarin groente geteeld wordt met behulp van TL-verlichting. Ze maken gebruik van een meerlagenteelt voor gewassen als sla.

Lemnis zou de TL-verlichting in deze zogenoemde 'plantfactories', vervangen door LED-verlichting. LED’s zijn energiezuiniger dan TL-verlichting. Van Velzen: "De contacten zijn er al; we zijn in ver gevorderde gesprekken met Japanse teeltbedrijven om LED’s in gewone kassen toe te passen."

Het ministerie van landbouw stelde op grond van onderzoek vast dat Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers kennis van LED-verlichting kunnen exploiteren in Japan.

Het land wil de daglichtloze teelt van groente de komende jaren flink opschalen vanwege een vergrijzende agrarische sector en toenemende behoefte aan hoogwaardige groente. Volgens Van Velzen ontbreekt het de Japanners aan hoogwaardige kennis van belichting in gewone kassen, laat staan in daglichtloze omstandigheden.

Kostenverlaging door inzet LED's

De groentefabrieken telen compacte gewassen in meer­lagenteelt; dat verhoogt de productie en is dus kostenreducerend. De inzet van LED’s kan die kosten verder verlagen, denkt Van Velzen. "Naast dat LED’s efficiënter zijn dan TL kunnen wij de warmte die vrijkomt hergebruiken voor het verwarmen van de teelt. Meer­lagenteelt biedt voor de koeling weer voordelen omdat je met dezelfde koelcapaciteit meer gewas kan koelen," zo blijkt uit proeven bij Koppert Cress.

Naast Lemnis doet ook Philips Horticultural Lighting onderzoek naar LED’s in de tuinbouw. In samenwerking met de HAS in Den Bosch zoeken zij naar de ideale lichtrecepten voor afzonderlijke groentegewassen en rassen. De HAS doet tevens onderzoek naar ideale parameters als watergift en CO2-dosering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.