Home

Achtergrond 158 x bekeken

'Nederland maakt ruk naar rechts'

Buitenlandse media berichten vandaag volop over de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland.

De meeste artikelen gaan over de opmars van PVV-leider Geert Wilders. "Extreemrechts aan kop in Almere'' kopt de Franse krant Le Nouvel Observateur op zijn website. Volgens tv-zender RTBF probeert de "radicale rechtse en vreemdelingen hatende partij'' te profiteren van de economische crisis door in te zetten op anti-immigratiegevoelens.

Ook de Duitse media richten zich vooral op Wilders zege. "Succes voor rechtspopulist Wilders'', "Nederland maakt ruk naar rechts'' en "Islamhater Wilders gaat tekeer''.

De Britse media vormen geen uitzondering: ook in Groot-Brittannië figureert Wilders in de koppen. "Uiterst rechts boekt winst in Nederland'', "Anti-islamleider is grote winnaar'' en "Anti-immigratiepartij krijgt voet aan de grond''.

Volgens de Belgische krant De Standaard 'wordt dit jaar met meer dan gewone belangstelling naar de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland uitgekeken'', omdat "analisten de score van de PVV volgen''. Ook dagblad De Morgen begint met Wilders: "de leider van de rechtse en islamofobe partij PVV is de grote winnaar.

Grote verliezers

CDA, PvdA en SP zijn de grote verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. PVV en D66 boeken grote winst, VVD en GroenLinks doen dat iets bescheidener eveneens. De lokale partijen vormen tezamen het grootste blok, met ongeveer een kwart van de stemmen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.