Home

Achtergrond 232 x bekeken

Naheffingsaanslagen loonbelasting voor bloembollenhandelaar terecht

De rechtbank Den Haag heeft beslist dat de inspecteur de bewijslast terecht heeft omgekeerd.

De opgelegde naheffingsaanslagen in de loonbelasting voor een bloembollenhandelaar met zwart personeel zijn terecht opgelegd.

Kort samengevat is de uitspraak van de rechtbank Den Haag de volgende:Belanghebbende (X) handelt in bloembollen en snijbloemen. Via zijn bv – A bv – handelt belanghebbende ook in uien. Tijdens een onderzoek worden in de administratie van belanghebbende en A bv facturen gevonden op naam van E en F. Uit het boekenonderzoek blijkt dat de facturen vals zijn en zijn gebruikt om zwart loon uit te betalen. Naar aanleiding van de bevindingen in het boekenonderzoek is een strafrechtelijk onderzoek gestart. De inspecteur legt LB-naheffingsaanslagen aan belanghebbende op over de periode 2002-2006 met toepassing van het eindheffingsregime en het gebruteerde tabeltarief voor anonieme werknemers. Belanghebbende is het onder andere niet eens met de omkering van de bewijslast.De echtbank Den Haag beslist dat de inspecteur de bewijslast terecht heeft omgekeerd. Volgens de rechtbank heeft belanghebbende namelijk gebruik gemaakt van anonieme werknemers en was de administratie niet op orde. Dit houdt in dat belanghebbende niet aan zijn administratieve verplichtingen heeft voldaan, en dat omkering van de bewijslast terecht heeft plaatsgevonden. Vervolgens beslist de rechtbank dat belanghebbende niet aannemelijk heeft gemaakt dat de naheffingsaanslagen onjuist zijn, zodat de rechtbank belanghebbendes beroep ongegrond verklaart. De rechtbank merkt ten overvloede nog op dat zij ook zonder omkering van de bewijslast tot hetzelfde oordeel was gekomen.

Meer informatie:
Rechtbank 's-Gravenhage, MK, 9 maart 2010, nr. AWB 08/7515 en 08/7516

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.