Home

Achtergrond

NVV: zelfde regels voor alle varkenshouderijen

Varkensbedrijven die zich willen ontwikkelen zouden landelijk volgens gelijke normen moeten worden behandeld.

Dat NVV-standpunt meldt voorzitter Wyno Zwanenburg naar aanleiding van de landelijke bestuursvergadering van de vakbond. De NVV vindt dat varkensbedrijven onderdeel moeten blijven van de bedrijvigheid op het platteland. De bond is geen voorstander van het opleggen van maximale bedrijfsomvangsnormen. Omdat het reconstructiebeleid met landbouwontwikkelingsgebieden niet goed van de grond komt, vindt de vakbond dat de bedrijven op hun bestaande locaties de ontwikkelingsmogelijkheden binnen de milieurandvoorwaarden moeten mogen benutten.

Het landelijke bestuur van de NVV boog zich deze week over de problemen waar varkenshouders tegenaan lopen bij bedrijfsontwikkeling. Die zijn groot. Er is toenemende weerstand tegen vestiging van bedrijven in landbouwontwikkelingsgebieden (LOG). Veel varkenshouderijen zien hun mogelijkheden tot ontwikkeling steeds meer beperkt worden.

De nadelen van een maximale bedrijfsomvang zijn te groot. "Dat is in het verleden wel gebleken bijvoorbeeld toen Gerrit Braks de interimwet doorvoerde”, aldus Zwanenburg. ”Je ziet meteen een trend ontstaan dat iedereen gelijk tegen die maximumomvang aan wil zitten. Dat moeten we ook niet hebben."

Een belangrijke oorzaak van de problemen is volgens Zwanenburg dat het Ruimtelijke Ordeningsbeleid is gedecentraliseerd. "Je ziet dat elke gemeente en elke provincie zijn eigen invulling kiest. Het leidt tot rechtsongelijkheid. Regionale bestuurders zijn vaak amper in staat de discussies in goede banen te leiden. Provincies fluiten gemeenten terug, omdat die zich niet houden aan de provinciale randvoorwaarden voor de bestemmingsplannen."

Om die reden is de NVV er voorstander van af te stappen van het huidige beleid. "Bedrijven moeten op hun bestaande locaties de mogelijkheden krijgen zich te ontwikkelen binnen de milieurandvoorwaarden", aldus Zwanenburg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.