Home

Achtergrond 19 reacties

NVV wil meldpunt voor onwaarheden over sector

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) wil een meldpunt voor onwaarheden over de varkenshouderij in de media oprichten.

Dat meldt voorzitter Wyno Zwanenburg naar aanleiding van de bestuursvergadering van de vakbond. ”We constateren dat er in media veel onzin en onwaarheden over de sector langs komen”, legt Zwanenburg uit. ”In sommige gevallen is dat onbewust, omdat mensen niet beter weten, maar soms gebeurt het ook bewust.” De NVV wil met een meldpunt voorkomen dat deze onwaarheden een eigen leven gaan leiden. Na een melding neemt het meldpunt contact op met de betreffende redactie.

”We hebben hier in de regio Veghel-Oss een tijdje mee gewerkt en dat werkte goed. Als je fabels niet weerlegt, gaan mensen ze als de waarheid zien.”

Zwanenburg ziet het meldpunt als positieve PR voor de sector, in lijn met lopende projecten als Varkens in Zicht. De NVV wil dan ook voorstellen om het meldpunt vanuit het Productschap Vee en Vlees (PVV) op te zetten. De bond dient daarvoor eind april een voorstel in bij het PVV. ”Als het PVV er niet voor openstaat gaan we er zelf mee verder. Wat ons betreft komt het meldpunt er sowieso.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  PR

  Het PVE (PVV), daarin zitten de slachterijen/NVV/LTO/vakbonden verenigd, deze taak op zich nemen, er mag duidelijk meer op basis van feiten gecommuniseerd worden ipv emotie!!
  Bij het PVE komen diverse heffingen binnen, en hier kan best eens een gedeelte gebruikt worden voor werkelijke PR!
  In het verleden is besloten dat Vion en de standorganisaties dat zelf zouden gaan doen. Je ziet wat ervan terecht is gekomen.. Daarom Steven Lak voorzitter van het PVE pak deze handschoen op!!!
  En varkenshouders, laat merken aan de belangehartigers dat het PVE de enige is die dit vlot kan trekken!!

 • no-profile-image

  wijntje

  Ja, Wyno, waar of niet waar ?? Dat zou ik ook wel willen weten.

 • no-profile-image

  t61

  Radar ?? hahahah ja en jij gelooft ook in donald duck en de kerstman zeker hahah Geeft wel aan wat een idioot jij bent. En wat betreft respect ?? Stomme eikels zoals herkauwer en nog meer van dat terro/crimi tuig zijn er alleen maar op uit om de landbouw zwart te maken met leugens en verdien totaal geen respect. Boeren maken voedsel en als ze dat niet bevalt dat stoppen ze maar met eten.

 • no-profile-image

  john

  Het is een goede zaak dat er een meldpunt komt voor onwaarheden. Hier kunnen journalisten en programmamakers dan ook informatie halen en een duidelijke afweging maken over wat ze in de krant plaatsen of op tv laten zien! Als een journalist nu informatie inwint komen ze vooral terecht op anti veehiouderij sites en door dit klakkeloos over te nemen wordt de opinie van deze clubs als waarheid gepresenteerd en daarna door herkauwende papagaaien weer op forums geplaatst als waarheid... Een spiraal die doorbroken moet worden en dat is een goede functie van zo'n meld/informatiepunt. En daarnaast mensen die in sector werkzaam zijn kunnen journalisten en programmamakers beter inlichten dan mensen die altijd met een grote bocht om een stal heen rijden en laat staan eens een blik binnen geworpen hebben.

  wie diep graaft vind altijd wel iets... en hier in nederland wordt door de media alles heel erg uitvergroot! zelfs zo erg dat mensen die de uitspraak gedaan hebben zichzelf niet meer kunnen of DURVEN te corrigeren. Van vlees is bekend dat het goed gebakken en gebraden moet worden voor nuttigen, misschien wordt het tijd voor een bijsluiter?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik heb er ook eentje Wyno. Die gaat over een tamelijk gigantische groep consumenten die MRSA kregen na het eten van fabrieksmatig geproducedeerd varkensvlees. Wie moeten zij nou eigenlijk aansprakelijk stellen? De mesters, de veterinairen of de farmaceuten? Ga daar maar eens over nadenken!

 • no-profile-image

  herkauwer

  O ja John, dat vergat ik nog. Voor mij is het motto altijd "recht door de stal is de kortste weg!" Omdat ik heel veel langs onze zuidergrens verkeer kom ik in die stallen altijd erg veel Belgische dierenartsen tegen, die aanzienlijk goedkoper schijnen te zijn dan onze veterinaire landgenoten en tevens de lat erg laag hebben liggen. Die Vlaamse veterinairen zijn niet meegenomen in de Radar- en Zembla-onderzoeken. Het is maar dat je het weet.

 • no-profile-image

  dier

  Dit is een heel goed inititiatief. Verkeerde voorlichting is destraseus voor elke sector. Consumenten weten niet veel.

 • no-profile-image

  boerke

  nou wyno. het eerste werk is al binnen. de stelling van herkouwer dient nader onder de loep genomen worden. ps ik ben geen nvv lid maar als je hier geld voor nodig hebt hoor ik het graag. maar wel op alles regeren en recht laten zetten wat op onwaarheid is berust. lage prijzen zijn niet leuk, maar elke dag negatief op onwaarheden beruste stellingen in het nieuws te komen, begint echt aan me te vreten. soms voel ik me een buitenlander die in een land woont, werkt, en leeft waar wilders de baas is.

 • no-profile-image

  boerke

  ik vind dat herkouwer gelijk heeft wat betreft het taalgebruik. elkaar met respect benoemen lijkt me niet meer als normaal. daarintegen heb ik wel ooit de indruk dat tv progammas zoal radar wel iets tegen de intensieve veehouderij hebben en die kunnen door hun commentaar wel veel invloed uitoefenen op onwetende consumenten tegen de veehouderij. maar dat is aan ons om daar een antwoord op te geven. ps herkouwer, wat vind jij van max havelaar vlees uit nederland?werkt voor de koffieboeren in zuid america ook goed, en wij willen ook wel eens een beetje verdienen

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste John, ik heb toch duidelijk geschreven 'dat onze kleinere boeren vergeten worden en naar de kloten gaan.'
  Ik scheer helemaal niet alle veehouders over een kam en weet best dat er kaf en koren is. Alleen loopt het koren dikwijls tegen mij te hoop als ik tégen het kaf van leer trek. Daar valt dus nog wel wat aan te verbeteren!

 • no-profile-image

  boerke

  Prima initiatief van de NVV, zo'n meldpunt. Het moet er dan ook zeker komen.
  En het liefst centraal geregeld, dus via PVV.

 • no-profile-image

  zwalker

  De NVV moet eerst zelf eens ophouden met het verdraaiien van de waarheid.

 • no-profile-image

  Riny

  Velen hebben daarom hun dagblad al opgezegd. Er worden zoveel onwaarheden geschreven. Waarheid is geen nieuws, onzin is nieuws, daar leven veel kranten van. Het is ook onbegrijpelijk dat de grootste onzin verkopers, regelmatig een stuk schrijven in het dagblad. Op deze manier wordt de maatschappij gemanipuleerd! Daarom is het zeer goed dat de NVV hierop gaat reageren! Mensen die goed werk leveren moeten een waardering krijgen ,niet de grond in geschreven worden!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik heb er alvast eentje voor je Wyno. Het betreft een onderzoek uit Wageningen (dhr. Scholten ASG) waaruit gebleken zou zijn dat intensieve veehouderij minder schadelijk zou zijn voor het milieu dan extensieve, kleinschalige veehouderij. Deze "wetenschappelijke conclusie" komt rechtstreeks voort uit de bespottelijke mestwetgeving, die 2-voudig gebaseerd is op het gelijkwaardig optellen van verschillende dingen. Jij meende daar in "de Trog" nog eens aan te moeten refereren. Waar of niet waar?

 • no-profile-image

  t61

  Herkauwer liegt !!! mrsa kan niet overgedragen worden via vlees. Lijkt me duidelijk dat zon buro hard nodig is en zal wel veel weerstand opleveren bij nuttelozen die niets anders doen dan leugens vertellen zoals lullotje herkauwer

 • no-profile-image

  herkauwer

  Er was afgelopen week een uitgebreide reportage over de verontrustende toename van MSRA in pluimveevlees. In Tros-Radar. Op 17 december zond ook Zembla al een reportage uit over reststente MSRA-contaminaties in varkensvlees. Het heeft dan ook geen zin om dit te ontkennen. Zowel met hun varkens- als met hun pluimveeproducten infecteren boeren (via dierenartsen) de consument met ontoelaatbare hoeveelheden door overmatig antibiotica-gebruik resistent geworden MSRA-bacteriën. Dit tegenspreken kan worden uitgelegd als een daad tegen de volksgezondheid! Tegen de mensheid dus feitelijk! Het zou dan ook beter zijn om wat te dimmen met het uitbraken van vuige taal en vooral: te stoppen met het ongebreidelde gebruik van antibiotica in de intensieve dierhouderij!

 • no-profile-image

  down under

  Herkauwer, wat kun jij dom lullen! Maar bovenal heel erg ongenuanceerd. Zelfs de heer Coutinho benadrukte dat de vee-gerelateerde mrsa lang niet zo makkelijk van mens op mens overgaat in vergelijk met de "ziekenhuis mrsa". Hier een stelling om even over na te denken: hoeveel gezelschaps dieren lopen er met een voor methicilline resistente staphylococcus aureus rond? Het schijnt vooral honden en paarden te betreffen maar omdat er niet gericht onderzocht wordt op mrsa kan het ook even goed in/op katten, konijnen, cavia's ja zelfs in goudhamsters voor komen. Ik wed dat je er nog nooit bij stil hebt gestaan om een besmetting te kunnen oplopen toen je je hond knuffelde. Kortom voor iemand die er iets dieper induikt is het al snel duidelijk wat de doelstelling van mvr Hertsenberg was met haar programma Radar, n.l. doormiddel van emotie stemmingmakerij tegen de varkenshouderij creëren! P.S. Ik wil benadrukken dat ook ik van mening ben dat het antibiotica gebruik wel lager kan, maar dat we als veehouders allemaal over één kam worden geschoren en beticht worden van het vol proppen van de dieren met antibiotica schiet bij mij in het verkeerde keelgat.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat vind ik een prima idee Boerke, want ik zeg al jaren dat het van de zotte is om ons voor wat betreft de kleinschalige productie van verantwoorde artikelen alleen op de 3e wereld te richten, terwijl onze eigen kleinere boeren vergeten worden en naar de kloten gaan. Ik ga er van uit dat de redacties van Radar, Nova en Zembla zich door waarheidsvinding en niet door vooringenomenheid laten leiden en ben het wat dat betreft dus niet met John eens. Down Under, jij haalt nu wel lelijk naar mij uit, maar het is gewoon een feit dat een gering aantal mega-dierenartspraktijken verantwoordelijk zijn voor het excessieve gebruik van antibiotica bij een relatief klein aantal veebedrijven. Maar dat zijn dan wél de megabedrijven waar honderden kleine boeren niet tegenop kunnen. En dat vlees komt zowel op de binnenlandse- als op de exportmarkten terecht! Voordat je de loftrompet over Roel Coutinho steekt zou ik eerst de rol van het RIVM bij de hele Q-koortsellende maar eens over het voetlicht halen. Tegen de tijd dat die ambtenaren ontwaken kan ook MSRA al tot veel slachtoffers geleid hebben!

 • no-profile-image

  john

  nou herkauwer ik zal je geruststellen, ik gebruik 100 cc ampiciline 20% per week op 300 zeugen.. bij een productie van 30 biggen.. verbruik is dus bijna nihil! een kreupele big of zeug mag ik toch nog wel behandelen neem ik aan? oh ja die 100cc gaat meestal niet op maar ik neem voor de zekerheid elke week een nieuw potje zodat ik zeker weet dat er nog voldoende werkzame stof inzit om de infectie te behandelen. Maar ik zit nu wel op 3% (1 big verlies) uitval bij de gespeende biggen..ik kan de productie met een halve big laten stijgen (1,5 % uitval) als ik voor 30 cent per big (10 euro zeug jaar) mijn biggen kuur.. het saldo van een big is ongeveer 10 euro dus houd ik er niets aan over.. Daarom probeer ik het nu zo en hoop dat de uitval verminderd door betere voeders en andere maatregelen om de gezondheid te verhogen... Maar doordat er alleen maar negatieve aandacht komt omdat het 'spectaculair' is komen de goede welwillende bedrijven niet aanbod terwijl juist berichten als deze de sector in een beter daglicht stellen. Een meldpunt voor onwaarheden kan journalisten wijzen op deze verbeteringen zodat er eerlijk op feiten gebaseerd artikel verschijnt..

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.