Home

Achtergrond 1 reactie

NBHV: overname verzwakt positie overige schakels

De overname van kalverintegratie Alpuro door VanDrie verzwakt de positie van melkveehouders, veehandelaren, verzamelplaatsen, kalverhouders en consumenten.

Dat stelt de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) in een zienswijze die de bond heeft ingediend bij mededingingsautoriteit NMA. De bond wil daarmee zijn bezwaren tegen de overname kenbaar maken.

De NBHV had al eerder kritische kanttekeningen bij de overname gemaakt. De bond Volgens berekeningen van de NBHV neemt VanDrie na de overname tweederde van de inkoop van nuka's, 50 procent van de kalverplaatsen en 90 procent van de slacht van blanke kalveren voor zijn rekening.

Daarnaast stelt de bond dat ook consumenten de dupe worden omdat de dominante positie van VanDrie het bedrijf in staat stelt de Europese kalverprijzen op te drijven. Dit geldt speciaal voor Nederlandse consumenten omdat het enige kalfsvlees in Nederlandse supermarkten, het Beter Leven vlees, alleen door VanDrie geproduceerd wordt.

De NBHV heeft Price Waterhouse Coopers in de arm genomen om de stellingen te onderzoeken.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  a hamstra

  vee handelaren , zijn toch voor de vrije-handel ,
  dit bewijst dat als er een de baas word ,het spelletje van vrije handel niet meer werkt,
  daar zouden onze vakorganisatie;s z.l.t.o
  l.t.o wat aan moeten doen.
  maar helaas ze gebruiken de zelfde strategie, voor nog meer macht.

Of registreer je om te kunnen reageren.