Home

Achtergrond 2 reacties

NAV: heffing op invoer plantaardig eiwit nodig

Er moet een invoerheffing komen op plantaardig eiwit om de teelt van eiwitgewassen in de EU te stimuleren. De EU moet eiwit zien als een eerste levensbehoefte.

Dat stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), die een project is gestart om de teelt van eiwitgewassen te stimuleren.
De NAV vindt dat de EU daarvoor een programma moet opstarten, zei bestuurder Hans van Kessel vandaag op een bijeenkomst in Lelystad. "Eiwit is een eerste levensbehoefte in de voeding van mensen. De EU moet daarom zelf voldoende eiwit produceren. Een invoerheffing is nodig om de eigen eiwitproductie op gang te krijgen. Bovendien moet het aanbod worden afgestemd op de vraag."

In 1992 schafte de EU de steun voor eiwitgewassen af. Van Kessel: "Dat gebeurde onder druk van de VS. Dat betekende het einde van de grootschalige teelt van eiwitgewassen in de EU. Op slechts 1,2 procent van het Europese graanareaal worden eiwithoudende gewassen geteeld."

De tijd is rijp om de eiwitteelt nieuw leven in te blazen, vindt Van Kessel. "De invoer van sojaschroot is niet duurzaam. Bij soja speelt de discussie over de wenselijkheid van transgene gewassen. De herkomst van de geïmporteerde soja is moeilijker vast te stellen dan van in de EU geteeld eiwit. De EU streeft naar zelfvoorziening. En in Brazilië gaat de sojateelt ten koste van oerwouden, savannes en kleine boeren."

De Nederlandse politiek doet te weinig om de zelfvoorzieningsgraad voor eiwit te verbeteren, vindt Van Kessel. Hij pleit voor een Europese aanpak. "De politiek kan de vraag naar plantaardig eiwit bevorderen. En er is steun nodig voor onderzoek naar gezondheidseffecten, veredeling, rassenvergelijking en gewasbescherming."

Het innovatieproject Kiemkracht probeert eiwitproducten te bedenken voor de consument, zegt directeur Rob van Haren. "In november openen we de eerste vegetarische slager in Den Haag waar bedrijfsleven en consumenten kennis kunnen maken met producten op basis van lupine."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    anne

    Er staat: De Nederlandse politiek doet te weinig aan de zelfvoorzieningsgraad. Lijkt me nogal gevaarlijke praat voor een land die zo megaexporterend is. Boemerang kan dan heel heel hard terugkomen............... Bovendien heffing op invoer betekent falliet varkenssector en daar wordt akkerbouw ook niet vrolijk van.

  • no-profile-image

    Hendrik Rietman

    Eerst innoveren, dan stimuleren. Zolang eiwitgewassen nog niet kunnen opboksen tegen andere gewassen (zoals tarwe, zie AGD 5nv2009) is stimulatie van productie een heilloze weg. Als de akkebouwer er niet aan verdient, waarom zouden heffingen dan uitkomst gaan bieden? Het zal inderdaad het failliet van de veehouderij betekenen zoals Anne terecht stelt. Op dit moment wordt er juist niet geinnoveerd (zie AGD 2dec2009)! Als we meer lokaal geproduceerd eiwit willen hebben, dan zullen we moeten investeren in veredelingsprogramma's. Indien zulke programma's aanslaan en in staat zijn om concurrerende gewassen te leveren (liefst met een hoger rendement als b.v. tarwe), dan zijn invoerheffingen zelfs een overbodig middel.

Of registreer je om te kunnen reageren.