Home

Achtergrond 434 x bekeken

Mundial enige obstakel bij leveren van uienzaad

Het leveren van uienzaad levert wat beperkingen op door de late vrijstelling voor zaadcoating Mundial tegen uienvlieg.

"We moeten van tevoren inschatten hoeveel gecoat zaad er nodig is en dat is elk jaar weer anders en daarom lastig", vertelt Gerard Buizer van De Groot en Slot. "Daar moeten handel en boer een beetje begrip voor hebben."

Verder loopt het leveren van zaad zeer soepel, meent Buizer. "We kunnen de handel heel goed beleveren, dus ik verwacht dat handelaren tevreden zijn over de beschikbaarheid. Het uitleveren verloopt buitengewoon goed."

Op basis van de bestellingen tot nu toe voorziet Buizer nog steeds een areaalgroei van 5 tot 6 procent. Dit betekent dat het areaal weer uitkomt op het recordniveau van 2008: 20.301 hectare.

Net als zaadleverancier Hoza verwacht De Groot en Slot een groter marktaandeel.

Dat het Nederlandse areaal groeit, hoeft geen slecht nieuws te zijn voor de prijsontwikkeling. Volgens deskundigen gaat het niet om wat Nederland produceert, maar om wat het buitenland doet. Bovendien neemt de mondiale consumptie jaarlijks toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.