Home

Achtergrond 272 x bekeken 5 reacties

Monsanto wil verbod op handel 'illegaal' gen-meel

De Amerikaanse biotech-gigant Monsanto claimt zo veel zeggenschap over zijn transgene producten dat het ook de handel op verwerkte producten wil controleren.

Dit blijkt uit prejudiciële vragen die de rechtbank in Den Haag heeft neergelegd bij het Europese Hof van Justitie.

Monsanto heeft de graanhandelaren Cefetra en Alfred C. Toepfer, overslagbedrijf Vopak en de Argentijnse staat aangeklaagd voor het schenden van haar patentrecht op transgene soja. Dit is een uitvloeisel van het feit dat Argentinië als een van de weinige landen in de wereld nooit de patenten van Monsanto heeft erkend.

Monsanto heeft ondertussen wel het gebruik van haar transgene soja in Argentinië aangemoedigd. Toen de gewassen eenmaal waren ingeburgerd, werd de prijs van de soja verhoogd en gingen veel boeren vervolgens over tot eigen vermeerdering. Monsanto nam maatregelen om de export van de transgene soja uit Argentinië aan banden te leggen.

Als gevolg daarvan hebben de meeste grote graanhandelaren al twee jaar geen sojabonen meer ingevoerd vanuit Argentinië. De import van bewerkte soja ging wel door, omdat werd aangenomen dat Monsanto daar geen zeggenschap over zou hebben. Monsanto klaagde graanhandelaren en overslagbedrijven aan voor het schenden van haar patentrecht.

De Haagse rechtbank wil nu van het Europese Hof horen hoe ver de arm van Monsanto mag strekken, voordat ze een uitspraak doet. Dinsdag wordt een uitspraak verwacht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Albert

  Lees het boek "De wereld volgens Monsanto" van Marie Monique Robin en je weet wat voor kriminele organisatie Monsanto is. Als we geen korte metten met dat bedrijf maken, wordt het nog veel erger

 • no-profile-image

  Peter

  Tijd voor actie tegen Monsanto!

 • no-profile-image

  Griet

  De ellende is groot en in ons land zwijgt het LNV en Glossy Glamour Gerda. Zij wil juist versnelde markttoelating voor gen tech en cisgenese (of welke naam het nu weer heeft). Gerda is gelukkig met glamour en glossy en zwijmelt daarbij weg. De problemen stapelen zich ondertussen op.

 • no-profile-image

  Han

  Monsanto zal doorgaan tot het licentie geld binnen is. Enkele jaren geleden heeft Monsanto de niet door telers voldane licentie bij de importeur in Antwerpen proberen te innen. Nu gaan ze de licentie dus halen op de bewerkte soja. lukt deze weg niet, dan is er nog een schakel (de zwakste) de veehouders die het soja meel hebben vervoerd. Dit hele verhaal is 30 jaar geleden bij het begin van de gentech al ter tafel gekomen en door de boeren organisaties weggewimpeld als >flauwekul<, angst senario'van enkele jonge boeren en linkse politiek. Sinds invoering van Gen Tech gewassen door Monsanto zijn er licentie problemen. Waarbij boeren voor de rechter werden gesleept of maar betaalden uit angst voor eindeloze procedures met als gevolg Toren hoge kosten voor advocaten en rechtbanken.
  Lang Leve de GMO technologie.

 • no-profile-image

  anne koekkoek

  zo is monsanto bezig de hele wereld -voedselvoorziening in handen te krijgen.
  monsanto gaat straks bepalen wie er nog boer blijft en wie niet , wie er nog te eten heeft op deze wereld en wie niet ,en wat dat voedsel gaat kosten .
  En onze politieke "leiders"hebben ladingen boter op hun hoofd en kijken een andere kant op.
  de mens en het milieu zijn de grote verliezer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.