Home

Achtergrond 188 x bekeken

Minister niet overtuigd door klimaatsceptici

Ondanks kritische geluiden van mensen die vinden dat de invloed van mensen op klimaatverandering wordt overdreven, blijft het ministerie van VROM pontificaal achter eerdere conclusies staan: sinds halverwege de vorige eeuw warmt de aarde op en dat komt voor het grootste deel door de mens.

Dat bleek dinsdag uit antwoorden van demissionair minister Tineke Huizinga van VROM op Kamervragen. PVV-Kamerlid Richard de Mos had vragen opgeworpen onder meer over uitspraken van klimaatdeskundige Phil Jones, die eerder betrokken was bij uitgaven van het klimaatpanel van de Verenigde Naties, het IPCC. Jones zei dat de aarde in de middeleeuwen een warmer klimaat heeft gekend, terwijl er toen geen sprake was van grote uitstoot van CO2.

Volgens het KNMI, dat namens de minister antwoord gaf, is het verloop van de temperatuur op aarde afhankelijk van meerdere factoren. Zogenoemde 'interne variaties' (zoals het klimaatfenomeen El Nino) en 'externe factoren' (zoals de wisselende afstand van de aarde tot de zon) hebben invloed. Desalniettemin staat volgens het KNMI vast dat de opwarming "zeer waarschijnlijk'' wordt veroorzaakt door de mens, via de uitstoot van onder meer broeikasgassen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.