Home

Achtergrond 223 x bekeken

Minder glastuinders failliet

Bijna eenderde van de glastuinbouwbedrijven van de Rabobank is in financieel zwaar weer.

De bank verwacht evenwel een beperkt aantal faillissementen door een aantrekkende groentemarkt.

De Rabobank heeft circa 7 miljard euro uitstaan in de glastuinbouw. Volgens Dirk Duijzer, directeur Food & Agri bij de bank, is daarvan 5 miljard uitgezet bij goed draaiende bedrijven. De portefeuille probleembedrijven beloopt in totaal circa 2 miljard euro. De Rabobank heeft daarvoor een voorziening aangelegd van 200 miljoen euro. De bedrijven in financiële problemen zijn actief in zowel sier- als groenteteelt. Het betreft grote en kleine bedrijven.

De Rabobank zag in 2009 circa vijftig glastuinbouwbedrijven failliet gaan. Voor 2010 verwacht de Rabo een evengroot aantal faillissementen. Hoeveel probleembedrijven verkocht moet worden, is niet bekend.

De bank verwacht dat herstel van de afzetmarkt voor glasgroente het aantal faillissementen beperkt houdt. Er is door slecht weer veel productie weggevallen in productiegebieden in Spanje.

In een studie stelt de bank dat het areaal glastuinbouw de komende vijf jaar met 1.000 hectare zal krimpen naar 9.000 hectare. Door productiviteitsverhoging zal dat het Nederlandse aandeel op exportmarkten niet direct in gevaar brengen, denkt de bank. Wel moet de sector uit de bulkproductie stappen. De grootste klappen zullen vallen bij komkommerbedrijven, waar geen ontsnapping aan bulk mogelijk is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.