Home

Achtergrond 4 reacties

'Michigan en Vreba-Hoff moeten weer om tafel'

De staat Michigan en Vreba-Hoff moeten opnieuw om tafel en proberen via bemiddeling tot overeenstemming te komen.

Dat heeft de rechter volgens de advocaat van Vreba-Hoff, Rob Boas, laten weten.

De staat Michigan plaatste eerder grote vraagtekens bij verdere bemiddeling met Vreba-Hoff over de milieuproblemen op de mega-melkveebedrijven Vreba-Hoff I en II in Hudson. Bemiddeling is tijdrovend en levert uiteindelijk niets op omdat Vreba-Hoff de afspraken toch niet naleeft, zei DEQ (Department of Environmental Quality) in Michigan eerder hierover.

DEQ heeft zelfs bij de rechter geopperd dat sluiting van Vreba-Hoff I en II wat betreft de staat een optie is om de milieuproblemen op te lossen. De staat Michigan ligt al jaren in de clinch met Vreba-Hoff over milieuovertredingen. In december 2009 stapte DEQ weer naar de rechter omdat Vreba-Hoff zich opnieuw zou hebben schuldig gemaakt aan overtreding van de milieuregels. Het bedrijf zou irrigatiewater op het land hebben verspreid dat de normen fors zou overschreiden. Volgens Vreba-Hoff was er echter geen sprake van milieuvervuiling omdat er minder irrigatiewater per hectare was gebruikt en het bedrijf daarom binnen de normen was gebleven.

De rechter vreest dat een rechtszaak jaren gaat duren en het probleem daarmee niet wordt opgelost, aldus de advocaat van Vreba-Hoff. Bovendien zou Vreba-Hoff vorderingen hebben gemaakt op milieugebied. Daarom moeten Vreba-Hoff en DEQ opnieuw om tafel om te praten over de mestnormen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  denk dat ie wel iets anders aan z'n kop heeft dan koeie melken!

 • no-profile-image

  Paul

  ALs dit zo doorgaat gaat Piet M straks niet alleen 20.000 koeien in de VS melken, maar ook nog 1000 in Nederland.
  Piet, niet alleen de grootste tuinder maar ook de grootste koeienboer van Nederland!

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  De dagindeling van Willy van Bakel enkele jaren geleden.
  Tijdens de dag: Farmtoers op zijn bedrijven in Hudson. ‘s nachts de mest in de sloot pompen. En tussendoor de milieubetogers voor zijn bedrijven uitlachten. Nu moeten zijn advocaten met cijfers gaan goochelen om zijn bedrijven te redden, omdat hij te weinig grond heeft voor de mestafzet. Hij kan in Michigan al jaren geen milieuvergunningen meer bekomen, daarom is hij naar Ohio en Indiana gevlucht blijkbaar. In Indiana heeft hij nog milieuvergunningen kunnen bekomen, omdat hij daar mee kon liften met het goede imago van de kortbij gelegen melkveebedrijven rond Fair Oaks, Indiana (Van de familie de Jong, die ook Nederlandse immigranten zijn). Zij hebben 50 jaar ervaring in Amerika. Hiermee had hij beter wat samengewerkt. Maar nee Willy wist het allemaal veel beter, dan was er in ieder geval het mestprobleem niet geweest. En daardoor waren er waarschijnlijk ook niet zo’n grote vertragingen met de milieuvergunningen vooral in Ohio. En als gevolg van de trage afwikkeling van de milieuvergunningen, zijn veel financiering van nieuwe bedrijven bij de bank stopgezet door de komst van de financiele crisis. En nu vlucht bij naar India ( als het waar is???) Alvast waarschuwen die boeren in India. Zonder verder praten de bedrijven in Hudson sluiten, dit is de enige oplossing, ze hebben al jaren de kans gehad om het mestprobleem op te lossen.

 • no-profile-image

  prutser

  India, laat me niet lachen!. Bakeltje mag wel oppassen dat ze hem niet een keer een kopje kleiner maken ergens. Dat krijg je met mensen die veel "vrienden" weten te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.