Home

Achtergrond 59 reacties

'Melkveehouderij in 30 jaar niks opgeschoten'

De melkveehouderij is met de massieve schaalvergroting in de laatste dertig jaar qua rendement niks opgeschoten.

Dat zei voorzitter Siem-jan Schenk van de LTO-vakgroep melkveehouderij tijdens een debat over de toekomst van familiebedrijven, georganiseerd door de Wageningse studentenvereniging De Veetelers.

Jan Douwe van der Ploeg, plattelandssocioloog van Wageningen Universiteit, was het roerend met Schenk eens. "Het rendement van snelle groeiers is vaak minder dan van langzame groeiers. Kleine familiebedrijven in Brazilië zijn vaak productiever per hectare en beter voor de ecologie dan de hele grote bedrijven. Eigenlijk zou dit een wijziging in het beleid met zich moeten meenemen."

Op dit moment is het beleid vooral gericht op het stimuleren van schaalvergroting, aldus Van der Ploeg, die pleit voor verregaande regionalisering van productie en consumptie. In een vorig jaar gepubliceerd boek signaleerde Van der Ploeg al de onverwachte opkomst van de kleine boer. Isolationisme bleek melkveehouder Schenk te ver te gaan.

Qua kwaliteit, kostprijs en duurzaamheid kan het buitenland Nederland inhalen, aldus Schenk. Het argument hier in Nederland te blijven produceren zal dan beperkt zijn tot het leefbaar houden van het platteland. "Het gemeenschappelijk landbouwbeleid moet zich op ondersteuning van die rol richten", aldus de melkveevoorman.

Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven van de bank ABN Amro, erkent dat snelgroeiende klanten van ABN Amro vaak langjarig minder renderen dan bedrijven die kiezen voor geleidelijke groei. "Dat blijkt ook uit een onderzoek dat we intern hebben laten uitvoeren."
Langzame groeiers zijn volgens Berntsen vaak middelgrote familiebedrijven. "Die hebben meer een focus op de langere termijn. Hun belangrijkste doel is niet zozeer winst, maar het in stand houden van het bedrijf, een levenswijze." Neemt niet weg dat ze succesvol zijn. Volgens cijfers van de bank is 69 procent van alle bedrijven in handen van een familie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  vroeger kon je drie zaken met elkaar verenigen: a) in NL wonen, b) daar boer zijn, c) daar geld mee verdienen. Vandaag de dag kun maar twee zaken verenigen: Als je in NL wilt wonen en boer zijn, hoort geld verdienen er niet bij. Wil je in NL wonen en geld verdienen, hoort boer zijn er niet bij. Wil je boer zijn en geld verdienen, dan hoort in NL wonen er niet bij.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Doordenkertje. 30 jaar kostprijsverlagende maatregelen in de veehouderij hebben er alleen maar toe geleid dat in diezelfde 30 jaar de kostprijs in de melkveehouderij gestegen is. (Economisch gegeven.) En economisch gezien kun je als melkveehouder op twee manieren je buurman eruit concurreren. 1 zorgen dat bij een gelijke kostprijs je zelf de melk goedkoper kunt aanbieden dan de buurman. En 2. Bij een gelijkblijvende opbrengstprijs van de melk er voor zorgen dat de kostprijs bij je buurman hoger wordt dan bij je zelf................!!!

 • no-profile-image

  aardbolbewerker

  waar zijn die mooie boerderij'kes gebleven waar de boer om 5 uur s'ochtends een uurtje of anderhalf werk had zijn koeien te melken, vervolgens na het ontbijt de koeien in een uur tijd voerde (met de hand kuil-blokken verdelen die op de deel staan) en dan tussen koffietijd om 11 uur, en na de warme maaltijd tussen de middag om 5 uur s'avonds de koeien weer melkte, en vervolgens na een kleine snack met een fles bier er bij samen met de buurman of wie dan ook een avondje bij-buurte over wat de laatste nieuwigheden in de buurt zijn.
  DE ENIGEN MENSEN WAAR DE BOEREN NU NOG MEE BUURTEN IS DE BANKIER EN DE BOEKHOUDER! TIET VEUR EEN PILSKE IS ER NIET MEER BIJ, EN BIJ DE BUURMAN GAAN BUURTEN KAN HELEMAAL AL NIET MEER!! er zijn te veel geheimen en jaloezie. Als men alles van elkaar wist dan is de jaloezie ook vlug over: het gezegde zegt: "ieder huusje heeft zijn kruisje" en dat is waar. Ga zelf maar na in de eigen omgeving, bij de ene is het kruisje groter dan bij de ander maar ieder gezin / familie heeft wel eens iets aan de hand.
  Ik weet ook wel dat stilstand achteruitgang is, maar als de melkveehouderij (eigenlijk de landbouw in het geheel) de laatste 30 jaar niks opgeshoten is word het dan niet eens tijd om met z'm allen na te gaan denken over wat we nu eigenlijk aan het doen zijn iedere dag !!!!
  EEN DING IS HEEL BELANGRIJK wat betreft het welzijn van de mens in het algemeen: STOP MET KLAGEN OVER ALLES EN IEDEREEN, laat chronische klagers links liggen (hebben te veel negatieve energie bij zich) LEER VAN HET VERLEDEN EN KIJK VOORUIT. Na regen komt zonneschijn, alleen is soms de grijze wolk meer zwart dan grijs en ook wel erg groot, maar opklaren doet het een keer.

 • no-profile-image

  Han

  @Josien heb ik het goed begrepen, kom je ook in het kamp van de min of meer >gereguleerde markt< en verlaat je pad van eindeloos produceren voor de vrije wereld markt??
  @Janken==. Ten eerste is er ten tijde van het quotum >beschermde productie< goed verdiend. Helaas hebben de boeren dit tegen veel geld omgezet in QUOTUM. Dat quotum dreigt nu waardeloos te worden en de melk ook omdat de heren en dames denken dat ze kunnen welken tegen eindeloos lage prijzen als ze maar eindeloos veel melken.Het feit dat de blijver steeds meer quotum wou, heeft de stoppende boer schatrijk gemaakt en de banken hun omzet doen verhogen.
  @Piet. Inleveren zo jij voorstelt is voor veel boeren niet meer mogelijk. Als ze slim zijn leveren ze geen 20 % inkomen in maar 20 % MELK. Hiervan is het gevolg een stijgende melkprijs en minder werk!! Op termijn is er dan weer "vrij" geld bij de boer om te investeren in nieuwe machines zonder grote leningen en dan komt naar mijn idee de hele economie weer uit het slob. Onze premier J.P. B. zei toch dat de landbouw de motor van de economie is, hij heeft alleen de startknop nog niet gevonden.

 • no-profile-image

  Han van Riel

  @Geschiedenis herhaalt zich. De politiek zal moeten ingrijpen, ons tweede zuivel land in Europa, Denemarken, is niet ver meer verwijderd van een in een storten van Melkveehouderijen en banken die deze bedrijven gefinancierd hebben. De melkprijs in USA blijkt volgens commentaar op een documentaire m.b.t. Friese boeren in Texas na en korte opleving weer op de prijs van 2009 te zijn beland. We zijn toch niet zo naief dat we denken dat al deze ellende Nederland voorbij gaat!!! Ik zou niet weten waar we alle voedsel en zuivel weg willen halen voor deze dump prijzen? Nieuw Zeeland, Brazilie?? Als zij de hele wereld kunnen voeden hebben we de afgelopen eeuwen grote fouten gemaakt!! ===@Piet Het zal best dat d epolitiek en de multinationals gee zin hebben aan in grijpen, maar als ze he tniet doen stort de economie nog verdr in en hebben ze bereikt wat ze niet willen >ELLENDE< en geen >HANDEL<.
  Ik zie geen andere mogelijkheid dan in grijpen in de markt en neergaande prijsspiraal.

 • no-profile-image

  mathijs

  Hallo John uit Son,

  Ga toch alstublieft een keer rond kijken op Nederlandse Melkveebedrijven en u zult uzelf verbazen. U bent typisch een burger/consument verhaal. Totaal niet rond gekeken in de praktijk, luisterend naar partijen als de Partij voor de dieren, roepen dat dieren mishandeld worden en gewoon in de supermarkt het vlees kopen wat die week in de aanbieding is, wat uit een land komt waar u waarschijnlijk nog nooit bent geweest. Het dieren welzijn van de dieren op Nederlandse bedrijven is uitstekend voor elkaar, op uitzonderingen na gelaten. Nederland is hier duidelijk koploper in t.o.v. de rest van de wereld. Echter wordt nog verdere 'verbetering' (ofwel optimalisatie) veelal tegen gezeten door de lage prijzen die hardwerkende boeren krijgen, omdat de consument zich niet houdt aan zijn eigen 'burger uitspraken'!

 • no-profile-image

  Jannes

  nogal logisch dat ze in financieel opzicht niets zijn opgeschoten.
  boeren denken teveel aan groeien en niet aan rendement, de investeringen die ze doen zijn te groot, komen niet meer van de schulden af en die hangt in moeilijke tijden als een molensteen om de nek, en komen dan in een negatieve spiraal terecht. boeren snappen vaak niet dat een bank eropuit is om geld te verdienen en niet een organisatie is om boeren in stand te houden. banken dekken wel hun risico in maar niet die van de boer die vaak investeringen doet op basis van emotie.

 • no-profile-image

  ryan

  wat een klagen over de laatste dertig jaar, en allemaal zelf aangedaan door alleen maar te focussen op de export markt. het is eerder gezegd dat om de 5% export markt de resterende 95% is verknald. ik ben dertig jaar geleden naar canda ge-emigreerd ben met 28 cent per liter begonnen ( benzine was 25 cent) en tegenwoordig krijg ik gemiddeld 72 cent voor mijn melk ( benzine 1.04) ja ik weet dat het een beschermde markt en de mogelijkheid om te groeien is moeilijker maar ondanks is het mogelijk. de beste wensen aan diegenen die alleen maar denken aan groei en GEEN inkomen, denk nog eens en jullie komen allemal wel tot de realisatie dat de DDB zo gek niet is.

 • no-profile-image

  Boesje

  Natuurlijk zijn we de laatste 30 jaar niks opgeschoten. Het is niet voor niets dat er een nieuwe Europese organisatie ontstaat die vecht voor het verhogen van de opbrengstprijs. Of dit nu juist is of niet doet er niet toe. LTO heeft altijd aangedrongen op verlaging van de kostprijs en de politiek lacht zich rot. De consument heeft bijna gratis eten. Het CDA komt er nu ook achter dat de boeren hen de rug toe zal keren.
  We zitten nu aan de grens van de laagste kostprijs. Een uitzondering kan nog lager maar is niet meer duurzaam. Dat Nederland over 10 jaar geen exporterend land is als het gaat om zuivel is niet langer meer ondenkbaar.
  Bedankt Schenk, het ga je goed.

 • no-profile-image

  Wim

  `Jammer Dijkstra uit Gaasterland, dat wij als melkveehouders het niet met elkaar eens zijn. Het spreekwoord zegt:"Verdeel en heers". De dames en heren politici hoeven ons niet meer te verdelen en kunnen alle aandacht aan het heersen besteden. Als jij graag zonder quotumkosten meer melk voor 20 ct of lager wil produceren krab je nog wel eens achter je oren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat we die 30.000 stoppers miljonair hebben gemaakt, komt doordat we als gekken willen melken, kost wat kost. Er wordt niet meer met rendement gerekend, maar in reserveringscapaciteit die bijna tot het einde op te rekken is met aflossingsvrije hyphoteken of levenslange aflossingstermijnen (laatst nog een artikel met aflossingstermijn van 50 jaar op een nieuw te bouwen rundveestal, anders is investeringsplan niet rond te rekenen). Zolang hier geen verandering in komt zullen de overblijvers de stoppers nog steeds miljonair maken.

 • no-profile-image

  jos

  Wat is achter uitgang, ik begon in `90 en toen zeiden de banken, als je een schuld hebt van meer dan 2.00 gulden per kg melk was je zwaar gefinancieerd. Nu ben je pas zwaar gefinancieerd als je meer dan 2.00 euro per kg bent gefinancieerd.
  Wie heeft er gelijk ???

 • no-profile-image

  Melkveehouder;toen,nu en straks

  discusseren en ervaringen die opgedaan zijn ;uitwisselen en verbeteringen bedenken is in deze tijd opbouwender dan een nietszeggend verhaaltje maken om alleen wat te steuken ,om vervolgens te schrijven dat de verdeeldheid onder de boeren zal blijven.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het is een algemene trend ''meer voor minder''. En dat is niet alleen in de veehouderij zo!!!... De gehele agrarische sector heeft daar mee te maken!!!!!..... De Globalisering zorgt voor de rest. Schaalvergroting zal uiteindelijk schaalverdoding worden, zakelijk gezien bedoel ik. Het wordt niet gemakkelijker, misschien wel moeilijker ???.

 • no-profile-image

  Han

  Piet je hebt het weer eens scherp neer gezet. ik denk dat zolang we de landbouw geen kosten dekkende prijs betalen de financiele crisis niet opgelost wordt. We kunnen hooguit een schijn oplossing maken door meer geld in omloop te brengen. Dan kunnen we wachten op de volgende uit een spattende zeepbel. De situatie doet veel denken aan de in een storting van het Communistische Blok. alle subsidie en kredieten die in de economie gepompt worden, zullen tot een schijn verbering leiden.

 • no-profile-image

  melkveehouder toen;nu en in de toekomst

  De afgelopen 30 jaren in de melkveehouderij werden door boekhoudbureax en op de boerderij voorlichters steeds d nadruk gelegd dat er een groot verschil was in de beste en slechtste melkveehouder.
  Hiermee bereikt hebbende dat de meeste melkveehouders zodoende geen moeite namen om na te denken of zij wel een marktconforme faire prijs ontvingen en hoe deze totstand zou moeten komen .en tot overmaat van ramp toe er een club met die materie begon ging men daar nog tegen in ook.
  Maar ik ben blij dat er links en rechts toch wat oogschelpen afgaan.

 • no-profile-image

  jos8

  'massieve schaalvergroting'????? 30 jaar geleden had een gezinsbedrijf 70 koeien en nu 100 . nog steeds geen personeel , iets meer land , wat nou massieve schaalvergroting?
  In bijna alle sektoren (industrie,diensten etc) zijn de ontwikkelingen sneller gegaan . Ook de melkveehouderij in de rest van de wereld is sneller gegroeit vergleken met nederland.

  Groei om produktiekosten te verlagen is wereldwijd de norm
  het is jammer maar zo werkt nu eenmaal .
  wij zijn net zo schuldig als we een T- shirt kopen voor 3 euro, waarvan iedereen weet dat dit uit een vervuilende megafabriek in china komt .
  ( in bv portugal produceren door mensen die 3,5 euro per uur verdienen ,dat is te duur )
  Ik hoop dat met zuivel niet hetzelfde gaat gebeuren ,maar ik zie maar 2 mogelijkheden .
  EU marktbescherming in een of andere vorm of hier ook flink grotere bedrijven in gebieden waar het kan samen met het verlies van vele kleinere bedrijven

 • no-profile-image

  boer in de zin van het woord

  Alle ellende wordt veroorzaakt door enkele bestuurders van cooperaties in vooral Holland en Denemarken die in hun grootheidswaanzin denken dat ze moeten exporteren naar de wereldmarkt.Die 5 procent export bepaalt voor 95 procent de prijs. Kijk eens naar hoe vaak een deens bedrijf gemiddeld van eigenaar is veranderd de laatste 15 jaar en bedenk daarbij de menselijke drama´s die hiermee gepaard gaan. De oplossing is simpel :Richt een aparte organisatie op die alleen exporteert naar de wereldmarkt en laat diegene die denken dat het zonodig moet ( vaak boeren/bestuurders met vele bijbaantjes dus ook bij-inkomsten) hiervoor produceren. Eens kijken hoelang dat duurt.

 • no-profile-image

  Ewoud

  Het bedrijf in Nederland verkopen en de leningen aflossen. Koop daarna een bedrijf met gelijke omvang in het buitenland voor terug. Geen financieringslasten en geen mensen meer die altijd zitten tezeuren en te klagen!

 • no-profile-image

  altijd

  De melkprijs is altijd veel te stabiel gebleven hierdoor was het gemakkelijk om meer te gaan melken met weinig risico nu gaat dit veranderen en komt de zwakte van de melkveehouderij meteen naar boven

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Geachte, de Geschiedenis herhaald zich altijd. U hebt geschreven de USA zal het gat opvullen als de EU minder produceerd. Daar hebt u gelijk in!!!... En niet alleen de USA, met name ook Nieuw-Zeeland, zeg maar Azié en zuid-America ook!!!... De Melkveehouders in de Europese Unie moet leren begrijpen dat de Wereldmarkt voor de EU met de huidige omstandigheden (het wegvallen van de exportsubsidie's) een gepasseerd station is!!!...Bovendien ben ik mij bewust dat wij (als melkveehouder) reeds midden in de varkenscyclus zitten!!!... Dat betekend; korte pieken en diepe dalen!!!!!..... Dat heeft u uit mijn laatste reactie reeds op kunnen maken, meneer Geschiedenis. M.vr. groet. Piet Slingerland.

 • no-profile-image

  Han

  @boer Knap==. Als je het artikel leest door de Rabo de wereld in geholpen m.b.t de lage prijs van 2009, zegt het is en tijdelijke noiet verwachte dip, het gaat nu weer de goede kant op. Hoor ik het commentaar ingesproken aan het eind van de documentaire over Friese Boeren in Texas waar de commentator even mededeelt dat de gestegen prijs van eind 2009 weer terug bij he tpeil van herfst 2009. Zie de visie van Rabo is geent op de wens van beter, maar de werkelijkheid is anders.
  http://www.melkenoverdegrens.nl/index.php/2010/02/01/friese-boeren-in-texas-deel-2/comment-page-1/#comment-485

 • no-profile-image

  Han

  Wim Danhieux. Ik ben het met je eens. Oogsten is bij de Nederlandse boer, de winkel overdragen, onder behoud van werk gelegenheid tot je dood. Een andere overdracht in familie kring is ook nauwelijks mogelijk met hijgende geldschieters in je nek. Weh als je eerder oogst, de zaak verkoopt, ziet iedere Nederlandse boer je als loezer in plaats van een >ervarings deskundige<, die je kunt vragen WAAROM?.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Hans, geweldig die constatering van jou. Geldt dat, zeker in de zuivel, uitgezonderd Canada niet voor de hele wereld? Volgens mij wordt vrijwel overal met enige vorm van steun de handel draaiende gehouden.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Schijnverbetering'' ,goed geformuleerd @Han!!!... Kredieten en Geld drucken, moeten de huidige economie in leven houden. Elk nuchter denkend mens begrijpt dat zoiets geen lang leven heeft!!!... Daarom is de volgende ''Zeepbel'' reeds in ontwikkeling!!!... Jouw gedachte deel ik Han, betreffende de uit de hand gelopen subsidie's en het bankroet van de sovjet-economie. Afgelopen jaar is er veel Kapitaal verdamt, het zal niet meevallen dat één twee drie, weer terug te verdienen!!!... Zeker niet in de Land en Tuinbouw, inclusief de veehouderij natuurlijk!!!... Mijn persoonlijke mening is deze; Net als de medewerkers van de autofabrikant OPEL zullen wij allemaal !!!!!..... IETS IN MOETEN LEVEREN !!!!!..... Dit zal ongeveer rond de 20% zijn, naar mijn bescheiden mening. Klagen of Kritiseren heeft geen zin, denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat zou dan de derde keer in nog geen veertien dagen zijn dat het Agd zich schuldig maakt aan het publiceren van onjuiste berichten. Graag een passende reactie van de auteur.

 • no-profile-image

  Boer

  Als ik kijk hoeveel "speelgoed" er in nederland bij veel bedrijven op het erf en in de stallen staat aan grote redelijk nieuwe trekkers voermengwagens (soms zelfrijdend), minishofels en talloze andere grote dure mashines dan is er aan de melk best verdiend Je hoeft alleen maar op deze site te kijken naar de boeren die trots hun nieuwe stallen laten zien waar het voeren melken en andere zaken helemaal gecomputeriseerd zijn terwijl er toch vaak arbeid in overvloed aanwezig is waardoor het werk zonder moeite veel simpeler en goedkoper zou kunnen. Veel van die machines kunnen als ze efficient gebruikt worden probleemloos achter vijf keer het aantal koeien aankijken. En als de kostprijs per liter op 32 cent zit geef je gewoon de quotumkosten de schuld en niet je eigen mismanagement. Vergeleken met de andere sectoren heeft de melkveehouderij gewoon heel best gedraaid. Tegen de klagers kan ik zeggen dat als het quotum er de schuld van is dat je bedrijf niet heeft gefloreerd dan stop er maar snel mee.

 • no-profile-image

  H.

  Mag ik even een opmerking plaatsen dat dit bericht niet correct is? Althans, dhr. Bron vergeet te melden dat het Studievereniging ipv Studentenvereniging "De Veetelers" is.

  Verder was het helemaal geen debat, maar een symposium met als titel: "Voedselproductie. How to keep the planet alive?!"

  Waar bovenstaande uitspraken tijdens de afsluitende discussie naar boven kwamen.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Waar ik mij steeds over verbaas is dat melkveehouders het kostprijsplaatje aan het quotum gaan hangen. Wie zorgt ervoor dat daar zoveel voor betaald wordt? Zijn ze dat zelf niet, gestimuleerd door fiscale voordeeltjes? Dus afschaffen roepen ze dan. Fout. Mocht de melkprijs ooit weer op een rendabel niveau komen zonder quotum gaat het geld naar de volgende beperkende factor: grond. Dat wordt dan in de volgende dip als reden genoemd dat er teveel voor betaald moet worden. En de stoppers krijgen weer de schuld dat ze miljonair geworden zijn.

 • no-profile-image

  nog steeds

  John uit son. Geen dag licht, nooit buiten man wat ben jij lang niet buiten je eigen huis geweest. Kijk om je heen hoe open en mooi dag licht er is in koeien stallen.Zelfs waterbedden om op te liggen koeborstels om te poetsen bij mij staat in de lente en zomer de deur open om vrij naar buiten te lopen maar wat denk je ze blijven veel liever binnen als ze zelf de keuze hebben!!

 • no-profile-image

  klein boertje

  Tuurlijk meneer Dijkstra, dan weet je zeker dat het hard voor weinig wordt. Denk je nou echt dat je na 2015 meer gaat beuren. Verdienen misschien wel, maar krijgen in ieder geval niet. Succes.

 • no-profile-image

  beste investering

  Als burger/consument en tevens econoom verbaas ik me niet. Hoge prijzen voor quotum, grond, whatever, die boeren kennelijk met graagte neertellen, zie ik als graadmeter hoe goed het hen gaat. Degene die dit niet meer trekken, worden ook nog eens warm gesaneerd door de blijvers. Hoe kan het nog mooier ?

 • no-profile-image

  janken kan

  In mijn ogen is er in verleden veel verdient in de melkveehouderij. Waarom denk ik dat . Omdat quotum tussen 4 en 5 gulden heeft gekost . ALS DAT TOEN RENDABEL WAS OM TE KOPEN MOETEN DE INKOMENS OOK HEEL GOED ZIJN GEWEEST . En dus ook stoppende miljonairs opgeleverd hebben . Nu het slechter gaat , begint men te klagen . Men heeft zelf de stoppende miljonairs gemaakt , en zich zelf in de schulden gestoken en of een hoge kost prijs bezorgt . Als niemand voor die hoge prijs gekocht had was quotum vanzelf goedkoper geworden , Maar men was bang dat een ander voor was , dus ging het toen nog veel te goed als dat allemaal kon . En om gezamelijk tot een afspraak te komen over melk prijs en aanbod bepaling . Is er veel te weinig eenheid onder elkaar , dat hebben we bij de quotum handel gezien en dat zal nu weer gebeuren .

 • no-profile-image

  John

  Zo zie je maar weer..."God straft onmiddellijk". Voor de hebzucht van de mens zien koeien vaak geen daglicht meer, komen ze niet in de wei om te grazen. De mensen die dieren op zulke wijze houden verdienen helemaal niets. Geen cent. Geen ene rode cent. Zeker niet de mijne.

 • no-profile-image

  Boer

  Maakt niet uit wie de eigenaaren zijn van de speeltjes. Ze zullen toch gedacht hebben dat er voldoende melkgeld binnenkomt om het te kunnen veroorloven. Het is niet erg om een beetje belasting te betalen en door een sterke eigenvermogenspositie de touwtjes in handen te houden van je bedrijf. Ik denk dat de echte credietcrisis nog moet komen en een bank in het nauw kan hele rare sprongen maken.

 • no-profile-image

  Wim Danhieux

  Dat de melkveehouder de laatste 30 jaar geen vooruitgang boekte ligt vooral bij de veehouder zelf: wilde groei, zotte modernisering tot het uiterste, geloof in de mooie praatjes van bankiers ,zelfverklaarde specialisten en andere mooipraters die aanzetten tot investeren .Dat samen met hoogmoed en onkunde maakt dat je helemaal afhankelijk wordt van je geldschieters.Als boer weet je dat je moet zaaien om te oogsten.In het dagelijkse leven is dat hetzelfde.Je hele leven investeren (zaaien) en nooit oogsten is gekkenwerk.

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Inderdaad, geen of weinig rendement door torenhoge quotumkosten, hoe sneller het quotum eraf is, hoe beter

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Vervolg op mijn laatste reactie; ik bedoel wij moeten 20% van onze productie inleveren, ons loon is al laag genoeg!!!... Zonder de subsidie's waren wij reeds Bankroet!!!...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Han, in mijn laatste reactie heb ik ook geschreven dat ik 20% van de productie bedoel !!!... En niet alleen van melk!!!... Bijna alles in de agrarische sector!!!... Maar ik ben mij ook bewust !!!, dat dit praktisch onmogelijk is!!!... Daarom zie ik ook aankomen dat er zakelijk gezien ''harde klappen'' zullen vallen, in een groot gedeelte van de agrarische sector!!!... Tenzij natuur-catastrophen anders beschikken. De Politiek en de Multinationals zijn niet flexibel genoeg om in te grijpen, zij laten het aan het marktmechanisme over, daar ben ik van overtuigd Han Meshovsk, groetje's, piet.

 • no-profile-image

  N.I.Siffalor

  Compliment Gerard voor uw juiste visie.
  Een stoppende agrariër miljonair en een starter levenslang. Hoezo liefde voor kind en bedrijf. Hebbe, hebbe en dat van gekregen (subisidie) geld!

 • no-profile-image

  gerrie

  Komt dat de kostprijs hier in Nederland en omstreken veel te hoog ligt mede door papierenrompslomp, onzin imagoregeltjes en een bemoeizuchtige ambtenarij. Gewoon gaan voor de keiharde wereldmarkt of anders gewoon je mond houden. Ook worden de ivorentorens van de melkfabrieken steeds groter door die stropdassencultuur en dat snabbelen ze allemaal van de melkprijs af. Daar is schijnbaar sneller, beter en makkelijker resultaat te halen dan aan de andere kant. Ga zo lekker door en val lekker in je eigen graf.

 • no-profile-image

  Han

  @boer, Knap etc. Jij ziet mooi speelgoed staan op de erven. Je ziet er alleen geen kaartje aanhangen met >Eigendom van ??< De meeste zijn eigendom van de bank of de lease mij. Melkveehouders produceren naast melk graag kosten om de Staatskas maar vooral niet te spekken. De bedrijven floreren in de zin van kapitaals groei wel. Helaas is kapitaal pas te oogsten als je de deur definitief sluit en een rijke koper vindt. Dan krijgt de Nederlandse boer weer zijn eeuwige vijand >de belasting inspecteur< op de stoep. De besparing gemaakt met het speelgoed, komt eens als winst boven drijven en dan oogst de inspectuer als nog zijn vermeende deel.

 • no-profile-image

  Bio Power stelt de mens centraal

  Weet u het nog? De enorme tegenwerking van de Holstein Frisian in de jaren 60 en 70. Deze vernieuwing was uiteindelijk door de gevestigde orde niet tegen te houden.
  Weet u het nog? De enorme tegenwerking van de biologische land- en tuinbouw. Het is niet zeker dat de biologische landbouw zal winnen. Maar we mogen ons wel afvragen of het meteen inzetten op biologische landbouw wellicht meer toekomst zou hebben gehad? Nu wordt al jaren de gangbare landbouw met allerlei toeters en bellen acceptabel gehouden/gemaakt voor de samenleving. De kostprijs ervan is hoog. Zeer hoog. 80 procent van de land- en tuinbouwers hebben sinds 1980 al hun bedrijf gestopt. Velen hebben enorme bedragen geïnvesteerd in milieu en andere randvoorwaarden. En toch gaan ze failliet, of stoppen om te voorkomen dat ze uiteindelijk toch failliet gaan. Was biologisch niet een betere keus geweest? Voor de voorstanders van een goed milieu wellicht wel? Voor de boer en tuinder ook, mits toen ook financieel ondersteund door EU.
  Tja, ad hoc politiek maakt fundamenteel niet altijd de juiste keuzes? Of moet alles geleidelijk verlopen met vallen en opstaan leert men tenslotte ook lopen.

 • no-profile-image

  Gerard

  Dat de melkveehouderij de laatste 30 jaar qua rendement geen voortgang boekt ligt hem vooral in het feit dat de melkveehouder, de stoppende melkveehouder aan een riant pensioen moet helpen,door middel van aankoop van zijn melkqoutum voor toren hoge bedragen,hiermee holt de melkveehouder bij voorbaat zijn rendement al uit voor dat hij de gang heeft,daar naast heeft de politiek deze sector stevig in zijn greep doormiddel van toeslag rechten e.d. Als de Melkveehouder de melkmarkt enigsinds wil stuuren doe dat door middel van een systeem waarbij de knip bij voorbaat dicht blijft en schud teveel overheids bemoeienis van je af, en zorg dat je enigsinds vrij wordt op een duurzame manier.

 • no-profile-image

  Gebakken lucht

  De laatste 20 jaar heeft de melkveehouderij 30.000 stoppers (multi-)miljonair gemaakt. De komende 20 jaar gaat dat niet lukken, want er zijn maar 20.000 melkveehouders meer.

 • no-profile-image

  arend Otten

  Gewoon vooruitkijken tien jaar 53 euro cent
  op www.milkmarketingplan.com voorwaarden

 • no-profile-image

  Demeter

  Mooi in het buitenland blijven.
  Er zijn genoeg mensen die het wel waarderen in een goed georganiseerde en opgeleide samenleving te wonen.
  P.S. zorgt de samenleving ook zo goed voor jou in het buitenland als er wat met je gezondheid of van je gezin mis is.
  Fijne ouwe dag.....(zonder AOW)
  Ik sta morgenochtend weer lekker onder mijn eigen koetjes en ga daarna even koffiedrinken bij mijn ouders.

 • no-profile-image

  Boer

  Melkveehouderij in dertig jaar niks opgeschoten. Het ligt er aan hoe je het bekijkt. Ik vind het een hele prestatie als je kijkt naar hoe bijna alle andere sectoren achteruitgeboerd zijn.

 • no-profile-image

  Wim

  Zelfs Schenk begint nu in te zien dat de melkveehouders meer worden uitgemolken dan hun koeien. Jammer dat hij ons nu aan de plattelandssubsidie trog wil laten eten. Ben je nog meer afhankelijk van de Europese politiek. Wie weet zal Siem Jan nog tot voortschrijdend inzicht komen dat je beter het aanbod op de koopkrachtige vraag af kan stemmen.

 • no-profile-image

  Bert

  Jan Douwe van der Ploeg.
  Is wel op geschoten zeker in Brabant en Limburg.Ze zijn van dat zo oer oer lompe MRY karakter af.En laat je in Holland niet groot denken de FH had ook geen heden daags eisende koe karakter.Toen ik in NL was moest ik als kleine en later als eigenaar met stuk hout de laatste mry uit de wei halen.Toen het dik 50 en meer % HF was en meer was het elke dag een wedsrijd tussen koe en mij wie het eerste in de melkstal was.De koe of ik die wat verder om moest lopen om in de melk pu te komen.
  Dat is dik gewonnen in de 30 jaar.EEN makkelijke gewoon lieve koe waar je van houdt en waar je om geeft en ondanks alle gezeik om je heen graag in de melkput staat.Dat is echt 30 jaar voor uit gang. was dat niet gebeurd in heel NL.Dan zou het er voor veel veehouders eerder besluit zijn genomen om te zeggen bekijk e`t.
  Rest van de 30 jaar. Ja is alleen maar duidelijker geworden dat een koe een plaatje kan zijn.Gruwelijk kan produceren en tot vandaag bewijst dat de fokkerij er in de meeste KI organisaties compleet naast zit op 1 na die het bewijst.Als je koeien ziet zo als 4 weken geleden 18 jaar oud op een ruim boven 10.000 L gemiddeld bedrijf.n Het kan dan echt een 18 jarige.Zeg ik toch van er is veel gewonnen.Maar dat is door de veehouder gewonnen niet door de KI organisaties(op 1 na)Die wel bewijst dat het kan via bedrijven die al ruim 10 jaar en langer van hun gebruik maken
  Jan Douwe van der Ploeg
  Dat is de winst op eerste plaats voor de veehouders die van hun koeien houden en er mee werken
  Jan Douwe van der Ploeg.Bedoel je 30 jaar puur zakelijk eerst in guldens nu in euro?
  Dan stop ik kerel want dan had iedereen al moeten stoppen toen 1 liter ruim 4 gulden koste.
  Groeten

 • no-profile-image

  maf

  mmmmm

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jos8, met de massieve groei moet je denk in niet zo zeer naar het aantal koeien kijken, maar meer naar het geinvesteerd vermogen dat in het bedrijf is gestopt om in pakweg 20 jaar te verdubbelen. Juist dit laatste in zo hoog dat dit ten koste gegaan is van het rendement. Uiteindelijk heeft die groei de boer niets extra opgeleverd alleen dat hij nog bestaansrecht heeft. Ik verwacht niet dat in dit beeld de komende 20 jaar veel verandering komt.

 • no-profile-image

  jos8

  Nou ,ewoud heerenveen ,dat hebben we 11 jaar geleden dus gedaan (nou ja iets groter natuurlijk want we blijven nederlanders)

  Melkveehouder zeeland , ik ben het met je eens ,het geinvesteerde vermogen / liter melk is erg hoog in nederland .

  voorbeeld:

  tot. investering per liter in
  nederland 3,5 euro
  portugal 1,0 euro
  vs 0,5 euro

  om de zelfde ' return on investment ' te halen, moet je in nederland dus een winst per liter scoren die 3,5 keer hoger is dan in portugal en 7 keer hoger dan de collega in de vs
  ( ik besef dat dit erg kort door de bocht is , geen rekening houdend met enorme verschillen tussen producenten binnen een land , etc.)

 • no-profile-image

  de

  Han en Piet, het is een illusie van jullie beiden om te denken dat je met 20 % minder te melken de melkprijs omhoog zal gaan, op korte temijn hebben jullie gelijk op de langere termijn vult de VS en andere dit gat snel op kijk naar 2008 toen er een tekort aan melk was en de melkprijs hoog wat jullie zeggen kan alleen als je een hek om de E.U zet en ook dit is een illusie

 • no-profile-image

  Zet 'm

  Ik ben het met Geschiedenis herhaald zich altijd eens. Kijk maar eens wat we sinds de invoering van het melkquotum hebben weggegeven (als Europa), aan andere werelddelen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @ Han, ik deel jou zorgen!!!... Jouw visie deel ik ook!!!... De EU heeft al 27 lidstaten, als ik mij niet vergis. Er zijn reeds afspraken gemaakt, bovendien zitten Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje in de financiele problemen!!!... RFC en Rabo hebben hun ambitie's!!!... Op korte termijn zal het zwemmen of verdrinken zijn!!!... denkt o.g.t. groetje's piet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Dat denk ik ook @Boer Knap, de echte kredietcrisis moet nog komen!!!... Wij teren nu nog op de geldinjectie's van eind 2008, begin 2009!!!... Dit is vergelijkbaar met een infuus, maar ik ben ook van mening, dat de werking (het effect) misschien van korte duur is.

 • no-profile-image

  Consument

  de boer is zelf niet de oorzaak van de schaalvergroting! Het is de samenleving!!! Loonsverhoging na loonsverhoging, en de boer moet mee! Anders is het snel einde verhaal! Alleen een ding ,vergeet de opbrengst prijs niet, die moet ook mee omhoog, anders heb je over enkele jaren geen boer meer over! Zo gek zijn ze ook weer niet!

Laad alle reacties (55)

Of registreer je om te kunnen reageren.