Home

Achtergrond 4 reacties

"Melkprijs voor boer eerder inzichtelijk"

Boeren moeten beter weten voor welke prijs ze melk leveren.

Dat zei Jean-Luc Demarty, de voorzitter van de EU-werkgroep voor de zuivel, vanochtend op een zuivelcongres in Brussel.

"Dat boeren achteraf horen welke prijs ze krijgen is onacceptabel in een moderne economie", zei hij. De werkgroep kijkt met name naar mogelijkheden om de positie van de melkveehouders in de keten te verbeteren.

Eind juni komt de 'high level group' met zijn eindrapport, dat daarna besproken wordt door de Commissie, Europarlement en Landbouwraad. Landbouwcommissaris Dacian Ciolos komt mogelijk eind dit jaar nog met nieuwe wetgevingsvoorstellen, op basis van het HLG-advies.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Arend doe het nu direct goed; Koppel je richtprijs voor melk aan de kostprijs van voergraan. Zou je wel eens twee vliegen in één klap kunnen vangen en wel een rendabele melkveehouderij die weer normaal kan investeren, een rendabele akkerbouw die weer kan investeren en geen melkproductie in echte akkerbouw gebieden, dus geen kans op uitbreiden zonder afzet. Ik heb geen kristallen bol maar ben van mening dat deze benadering van jouw aangevuld met mijn suggestie wel eens tot de oplossing van de financiele crisis zou kunnen leiden.

 • no-profile-image

  Arend Otten

  Een inzichtelijke melkprijs is mijns inziens een melkprijs die gekoppeld is aan de kostprijs van die zelfde melk. Voor ieder productiemiddel is dit een heel normale gang van zaken. Al jaren wordt op deze basis de prijs van een ieder normaal product bepaald. Kan de kostprijs niet worden gerealiseerd dan wordt er niet geleverd. Hoe anders is dit momenteel voor melkveehouders in Europa geregeld.

  Er is echter wel een eenvoudige manier om de prijs inzichtelijk te maken, sterker nog productiekosten en verkoopprijs kunnen worden gekoppeld. Dit is een belangrijke eigenschap van mijn milkmarketingplan.

  De melkprijs wordt inzichtelijk gemaakt voor de eerste 10 jaar. Met de prijsindex die gehanteerd wordt door onze eigen overheid kunnen de boeren halfjaarlijks achteraf op kostencijfer en jaarlijks achteraf op basis van het indexcijfer van het gezinsinkomen hun kostprijs bepalen voor de komende periode van een jaar.

  Uitgangspunt voor ons is momenteel 53 euro cent per kg melk in het basisjaar.
  Op www.milkmarketingplan.com leest u de voorwaarden voor een financieel gezonde toekomst.

  Melk blijft voor ons de witte motor van een gezonde boeren(ver)stand

 • no-profile-image

  Jeroen

  Arend,

  Alles leuk en aardig, maar er wordt gewoon te veel geproduceerd?!
  Dat plan is ook leuk, maar ze krijgen nooit ALLE veehouders mee!

 • no-profile-image

  Anonieme ondernemer

  Ik weet dat er partijen bezig zijn om een melkgarantieplan in de benen te helpen. Voor hoeveel zou u als melkveehouder de melkprijs voor langere tijd vast willen zetten?

Of registreer je om te kunnen reageren.