Home

Achtergrond

'Meerdere markers tegelijk testen met nieuwe techniek'

Het Van Haeringen Laboratorium (VHL) in Wageningen brengt nieuwe testtechnieken voor DNA-markers bij varkens op de markt.

De nieuwe combinatietests zijn gebaseerd op de zogenoemde SNP-technologie, waarbij SNP staat voor Single Nucleotide Polymorfism.
Volgens Wim van Haeringen van het VHL biedt deze nieuwe SNP-technologie de mogelijkheid om met één test op twaalf tot veertien DNA-markers tegelijk te testen. Met de tot nu toe gehanteerde technologie was het slechts mogelijk om te testen op één marker tegelijk.

"Met de nieuwe technologie wordt het testen op markers dus een stuk goedkoper en komt deze in het bereik van kleine fokkerijpartijen" aldus van Haeringen. Het zou voor kleine KI-organisaties bijvoorbeeld mogelijk kunnen worden om hun bij grote fokkerij-organisaties gekochte beren zelf na te testen, om te controleren of de garanties die de fokkerij-instelling gaf, kloppen. Het laboratorium heeft volgens Van Haeringen vrijwel alle grote fokkerij-instellingen in West-Europa en Amerika als klant.

Of registreer je om te kunnen reageren.