Home

Achtergrond 223 x bekeken 1 reactie

'Meer maatwerk mogelijk bij aanpak Q-koorts'

Er is meer maatwerk mogelijk bij de aanpak van de Q-koorts. Bedrijven die nog besmet raken voor 1 juni zouden dan niet geruimd hoeven worden.

Dat heeft Piet Vellema, dierenarts bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) vanochtend gezegd op een hoorzitting in de Kamer over Q-koorts en de toekomst van de geitenhouderij, in het licht van de maatregelen na 1 juni.

Begin deze week kondigde het kabinet aan dat het fok- en aanvoerverbod na die datum kan worden opgeheven, mits de vaccinatie dan geheel is afgerond en zich geen onverwachte epidemiologische verschijnselen voordoen.

Volgens Vellema zijn de risico’s voor volks- en diergezondheid nu, aan het eind van het lammerseizoen, klein. "Eind 2009 hebben we drastisch ingegrepen. We zijn toen heel diep gegaan. We kunnen nu terug naar een normale situatie."

Ook geitenhoudster en LTO-vakgroepsvoorzitter Jeanette van der Ven zei moeite te hebben met de mogelijkheid dat een bedrijf dat vóór 1 juni besmet wordt verklaard nog geruimd wordt, terwijl dat bij een besmetting na die datum niet meer gebeurd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    niek

    na 1juni word er niet meer geruimd omdat er dan ook geen drachtige geiten meer zijn het fok verbod ging eind december in en een geit draagt een kleine 5 maanden

Of registreer je om te kunnen reageren.