Home

Achtergrond

Meer drielingen bij jaarlingen

Akkerbouwer en schapenhouder Hemmo Bolhuis uit het Groningse Finsterwolde en zijn stagiaire Jo Ella Rappard helpen de ooien bij het aflammeren.

Dit jaar lammeren ongeveer 630 ooien af. Het valt Bolhuis op dat de enters (eenjarige ooien) meer drielingen werpen dan andere jaren. "Gemiddeld zit ik nu op ongeveer 2,3 lammeren per ooi. De sterkste ooien zogen de drielingen zelf." Bolhuis heeft 60 hectare akkerbouw en 70 hectare gras voor 700 schapen. Hij heeft een vaste medewerker en twee stagiairs in de aflammerperiode. Foto Koos van der Spek

Stagiair Gerben Spriensma (voor) en medewerker Jitse Kloosterman ploegen een perceel van akkerbouwer Jan Oosterhuis in het Groningse Hornhuizen. "Eigenlijk hadden we dit perceel in de winter willen ploegen, maar dat kon niet vanwege de sneeuw. We hebben nu maar gewacht tot het droog was", vertelt Oosterhuis. Door met twee ploegen tegelijk te ploegen gaat het sneller. "We moeten hierna nog één perceel, maar dat is nog niet droog genoeg." Op het perceel komen dit jaar pootaardappelen. Foto Jan Bouwman

Het samenwerkingsverband tussen het onderzoeks- en productiecentrum van Intervet/Schering-Plough Animal Health en de opleiding laboratoriumtechniek van ROC de Leijgraaf in Boxmeer blijkt succesvol. De opleiding heeft een eervolle vermelding ontvangen in de Keuzegids MBO Studies 2010. De MBO-opleiding in Boxmeer is in 2007 begonnen op initiatief van Intervet/SPAH. In het onderwijs is veel aandacht voor praktijk. Zo zijn de studenten via projecten betrokken bij de kwaliteitscontrole van vaccins voor varkens. Foto Intervet International

Dierenarts en Blonde-fokker Jan Staal controleert de hartslag van stier BAC Eduward. Dat was voorafgaand aan de tiende stierenveiling van het Blonde d’Aquitaine-stamboek in Nederland. Die vond afgelopen zaterdag plaats in het fokstation in het Groningse Uithuizermeeden. Er werden elf stieren geveild. De duurste, Pagnol-zoon BAC Damas, bracht 4.100 euro op. Behalve jonge stieren werden ook embryo’s en sperma van bekende Blonde-stieren geveild. Foto Jan Bouwman

Bezoekers lopen in rijen door het gangpad van een groentekas. Het lijkt op een drukke prominade aan een winkelstraat, maar het goede weer zorgde voor een drukke bezichting van de bedrijven. De organisatie meldt 180.000 bezoekers in twee dagen. Alle 22 deelnemende regio’s meldden hogere bezoekersaantallen. Het concept Kom in de kas werd eerder door partijen als sleets betiteld. Veel bedrijven hadden dit jaar echter nevenactiviteiten als productshows en proeverijen. Foto LTO Groeiservice

Deze Mongoolse boerin probeert een kalf te redden. De helft van haar vee is gesneuveld. De Nederlandse afdeling van de dierenbeschermingsorganisatie WSPA (World Society for the Protection of Animals) organiseert een noodhulpactie voor Mongools vee. Schapen, geiten, koeien, paarden en kamelen komen daar om als gevolg van de combinatie van een extreem droge zomer gevolgd door een koude winter met temperaturen tot 47 graden onder nul en veel sneeuw. Mongoolse herders en veehouders komen door de extreme vee-sterfte in de problemen. Foto Paula Bronstein

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.