Home

Achtergrond 179 x bekeken

Mede-oprichter IMF Jacques Polak overleden

De Nederlandse econoom Jacques Polak is afgelopen vrijdag op 95-jarige leeftijd in zijn Amerikaanse woonplaats Bethesda overleden.

Polak nam in 1944 namens Nederland deel aan de onderhandelingen in het Amerikaanse Bretton Woods, waar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank werden opgericht.

Na de oprichting van het IMF wijdde Polak zijn verdere loopbaan aan het fonds. Van 1958 tot 1979 fungeerde hij als hoofdeconoom van het IMF. Vervolgens diende hij van 1981 tot 1986 als de bewindvoerder van Nederland in het bestuur van het instituut.

De huidige topman van het IMF, Dominique Strauss-Kahn, beschreef Polak in een reactie als een icoon van het IMF. Volgens de Fransman behoorde Polak in de jaren na de Tweede Wereldoorlog tot de belangrijkste denkers op het gebied van wisselkoersbeleid en het internationale monetaire systeem.

Volgens de huidige Nederlandse IMF-bewindvoerder, Age Bakker, heeft Polak een grote invloed gehad op het gedachtegoed van het IMF, waar hij "een onuitwisbare indruk'' heeft achtergelaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.