Home

Achtergrond 155 x bekeken

Max Havelaar voorgedragen als werelderfgoed

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Multatuli Genootschap pleiten voor opname van het originele manuscript van Max Havelaar van Multatuli in een van de werelderfgoedlijsten van Unesco.

Ze dienen hier deze week een verzoek over in bij de VN-organisatie. Dit melden beide partijen. De werelderfgoedlijst waar het om gaat, is het Memory of the World Register. Dat bestaat uit ongeveer tweehonderd documenten die bijdragen aan het geheugen van de wereld. Deze collectie herbergt onder meer het dagboek van Anne Frank en archiefstukken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Volgens de UvA en het Multatuli Genootschap achten deskundigen de kans groot dat het manuscript van Max Havelaar hieraan wordt toegevoegd.

Eduard Douwes Dekker (1820-1887) schreef dit boek onder het pseudoniem Multatuli als aanklacht tegen onderdrukking in het voormalig Nederlands-Indië. Het originele document is in bezit van het Multatuli Genootschap en sinds 1931 in beheer van de afdeling Bijzondere Collecties van de UVA. Het is tot en met 26 mei opgenomen in een tentoonstelling bij Bijzondere Collecties.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.