Home

Achtergrond 246 x bekeken 1 reactie

Links in Senaat laakt Crisis- en herstelwet

Vooral de linkse fracties in de Senaat hebben vandaag zware kritiek geuit op de Crisis- en herstelwet (CHW).

Volgens deze fracties holt de wet de rechten van burgers uit. Verder betwijfelen ze of de wet bijdraagt aan het beoogde doel: veel mensen aan het werk houden.

Ondanks deze kritiek is de verwachting dat de wet de eindstreep haalt: ze kan rekenen op de steun van de coalitiefracties CDA en Christenunie, aangevuld met de VVD, samen een meerderheid. De stemming vindt naar verwachting pas rond het middernachtelijke uur plaats.

Met de Crisis- en herstelwet wil het kabinet de gevolgen van de economische crisis bestrijden, met name door de (bezwaar-)procedures rond grote projecten te versnellen. Aanvankelijk moest de wet per 1 januari ingaan, maar de Senaat vroeg meer tijd om het omvangrijke voorstel te beoordelen.

Veel fracties uitten bedenkingen bij de wijziging van Onteigeningswet, die is opgenomen in de CHW. Die moet onteigening makkelijker maken, door deze los te koppelen van de wijziging van het bestemmingsplan. In een recente brief heeft premier Jan Peter Balkenende de Senaat verzekerd dat de koppeling in de praktijk gehandhaafd kán blijven.

Linkse partijen hebben ook bezwaren tegen concrete projecten, die onder de wet vallen, zoals de aanleg van de A4 Midden Delfland, de ringweg rond Parkstad Limburg, de bypass bij Kampen en de vliegvelden Twente, Lelystad en Eindhoven.

Het kabinet beantwoordt de vragen uit eerste termijn later vanmiddag.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    LTO-Hater

    Die burgers wiens rechten worden afgenomen zijn toch maar boeren en die hebben toch helemaal geen rechten meer. Gedegradeerd door de politiek tot vijfderangsburgers.

Of registreer je om te kunnen reageren.