Home

Achtergrond 168 x bekeken

'Leden stembureaus beter trainen'

Gemeenten hadden leden van stembureaus goed moeten trainen in de aanloop naar de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

Dat is te weinig gebeurd en dat moet een les zijn voor 9 juni, wanneer de vervroegde Kamerverkiezingen worden gehouden.

Dat heeft staatssecretaris Ank Bijleveld gezegd in het VNG-magazine. Bijleveld gaat evalueren wat gemeenten hebben gedaan met informatie die ze toegestuurd kregen. Zo kreeg ieder stembureaulid een dvd met praktische oefeningen.

"We hebben aangegeven hoe de hokjes geplaatst moeten worden en waar het stembureau op moet toezien. Het is gewoon fout als er twee mensen tegelijk in een hokje staan, dat mag niet. Daar moet de voorzitter van het stembureau op toezien'', aldus de staatssecretaris.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen was er in verschillende gemeenten sprake van onregelmatigheden, zoals meerdere mensen tegelijkertijd in een stemhokje. In sommige plaatsten, zoals Rotterdam, was er een hertelling van stemmen nodig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.