Home

Achtergrond 172 x bekeken 1 reactie

Lastige uitzondering

Dat een grote groep EU-lidstaten soepelere mededingingsregels wil voor zuivel, en met hen een grote groep veehouders, mag geen verrassing heten.

Dat de EU-zuivelwerkgroep van hoog niveau dit signaal heeft doorgekregen is dus evenmin vreemd. Echter, iets willen en meegeven aan een werkgroep is nog wel iets anders dan het ook echt voor elkaar krijgen.

Een uitzondering op de concurrentie-afspraken voor melkveehouders zal nog heel wat voeten in de aarde hebben en waarschijnlijk ook zorgen voor precedentwerking.

Om met het laatste te beginnen: melkveehouders zijn niet de enigen in de primaire sector met een zwakke onderhandelingspositie tegenover het grootwinkelbedrijf en de grote voedingsconcerns. Ook de graantelers, schapenhouders en wijnboeren zullen opstaan als de melkveehouders hun zin krijgen.

Maar zullen de melkveehouders wel hun zin krijgen? Want daarvoor moet niet alleen de hele Europese mededingingsregelgeving worden aangepast. Ook zal Europa te maken krijgen met problemen in de WTO als het de regels wijzigt ten gunste van de melkveehouders. Bovendien, zal de consument het wel echt waarderen? Dat die meer moet betalen voor zijn eten?

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    LTO-Hater

    Dit vind ik altijd zo'n onzinargument! Voor alle producten die de consument afneemt, los van voedsel, gelden prijsstijgingen. Wordt dan gevraagd of de consument daar blij mee is? Alleen als het om voedsel gaat, is het kennelijk belangrijk wat de consument daar van vindt.

Of registreer je om te kunnen reageren.