Home

Achtergrond 6 reacties

Landbouw boet aan invloed in

De agrarische sector dreigt na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 aan invloed in te boeten in Den Haag.

Belangrijke woordvoerders vertrekken en landbouwpartij het CDA staat slecht in de peilingen.

CDA-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik, een van de vertrekkers, maakt zich grote zorgen. "Het CDA wordt misschien wel de vierde partij van Nederland!"

Nadat de PvdA eind vorige week bekendmaakte dat Job Cohen de lijst trekt, en niet Wouter Bos, waren de sociaal-democraten meteen de grootste in de peilingen. Het CDA volgde na de PVV als derde, op enige afstand gevolgd door de VVD.

Schreijer wijt de slechte peilingen onder meer aan het vasthouden aan Jan Peter Balkenende als lijsttrekker. "Niks ten nadele van Jan Peter, maar we hebben nu frisse mensen nodig."

Ze vindt dat de partij alsnog een andere lijsttrekker moet kiezen, bijvoorbeeld oud-landbouwminister Cees Veerman. Die laat via een woordvoerder weten geen commentaar te geven op de vraag of hij beschikbaar is.

PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens maakte dit weekeinde bekend dat hij niet opgaat voor een volgende termijn. Hij is daarmee de derde prominente landbouwwoordvoerder die Den Haag verlaat. Eerder al zei Bas van der Vlies (SGP) niet door te gaan.

Of nog meer landbouwwoordvoerders de Kamer verlaten is onbekend. Janneke Snijder-Hazelhoff (VVD) laat weten beschikbaar te voor de volgende termijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerard

  Annie Schreijer-Pierik, een van de vertrekkers, heeft eigenlijk ook een verantwoordelijkheid er moet een gedegen opvolger voor jou in de startblokken staan! Annie heeft haar werk als landbouw woordvoerder perfect gedaan,haar keus als C.Veerman als lijst trekker voor het CDA is in mijn ogen een mooie keus,laten we eerlijk zijn op ieder persoon valt wel wat aan temerken. Maar we mogen ons de hemel in prijzen als C.Veerman terug komt,zeker gezien het slagveld,wat er in Den Haag gaande is,laten we er als ondernemers in de landbouw voor zorgen dat we geen coalitie krijgen van Pvda,sp, groenlinks en Pvdd want dan kleurt de hemel voor de landbouw diep donker zwart.

 • no-profile-image

  WW

  Het CDA heeft een heel geschikte kandidaat benaderd en daarmee is dit probleem voor de varkenshouderij opgelost.

 • no-profile-image

  Han

  Boet landbouw aan invloed in? Alleen omdat ze minder mensen in de Tweede Kamer hebben? Ik dacht dat Balkenende zich had laten ontvallen, dat de Landbouw de motor van de economie is, m.a.w. de trekker om de economie weer uit het slop te halen. Deze activiteit heeft niets met politiek te maken!! Als de politiek ons land ja zelfs Europa uit het economiesche dal moet trekken ben ik bang dat er nog heel wat politici of moeten opstappen of over hun schaduw heen moeten springen en hun >politieke hobby< in de ijskast moeten zetten tot betere tijden. De invloed van landbouw in de Tweede Kamer was met dat handje vol "boer(inn)en" echt niet voldoende om de rest tot rede te brengen als het ging over eten en economie.

 • no-profile-image

  Democratie;wordt de natuur zichzelf laten onwikkel

  Als we geen andere voormannen kennen als C.Veerman en zoals de zwaargewicht landbouw bas van der Vlies en minder zwaar/slecht landbouw gewicht Waalkens de biezen pakken;dan zit er voor de boeren niet veel anders op.

 • no-profile-image

  gert

  Cees Veerman heeft de boeren opgezadeld met liefst 162 Natura 2000 gebieden en is daarna vertrokken naar Natuurmonumenten,wat een onzin om hem als lijsttrekker te noemen,dan kan de laatste boer het licht uitdoen

 • no-profile-image

  Jan

  Veerman? Die werkt toch voor Natuurmonumenten? Het CDA moet maar 'ns heel goed kritisch naar zichzelf kijken, dan zien ze dat ze landelijk, maar vooral ook lokaal de belangen van boeren verkwanseld hebben. En ja, wat wil je, als je als CDA blindelings achter (Z)LTO aanloopt???

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.