Home

Achtergrond

Landbouw boet aan invloed in

De agrarische sector dreigt na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 aan invloed in te boeten in Den Haag.

Belangrijke woordvoerders vertrekken en landbouwpartij het CDA staat slecht in de peilingen.

CDA-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik, een van de vertrekkers, maakt zich grote zorgen. "Het CDA wordt misschien wel de vierde partij van Nederland!"

Nadat de PvdA eind vorige week bekendmaakte dat Job Cohen de lijst trekt, en niet Wouter Bos, waren de sociaal-democraten meteen de grootste in de peilingen. Het CDA volgde na de PVV als derde, op enige afstand gevolgd door de VVD.

Schreijer wijt de slechte peilingen onder meer aan het vasthouden aan Jan Peter Balkenende als lijsttrekker. "Niks ten nadele van Jan Peter, maar we hebben nu frisse mensen nodig."

Ze vindt dat de partij alsnog een andere lijsttrekker moet kiezen, bijvoorbeeld oud-landbouwminister Cees Veerman. Die laat via een woordvoerder weten geen commentaar te geven op de vraag of hij beschikbaar is.

PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens maakte dit weekeinde bekend dat hij niet opgaat voor een volgende termijn. Hij is daarmee de derde prominente landbouwwoordvoerder die Den Haag verlaat. Eerder al zei Bas van der Vlies (SGP) niet door te gaan.

Of nog meer landbouwwoordvoerders de Kamer verlaten is onbekend. Janneke Snijder-Hazelhoff (VVD) laat weten beschikbaar te voor de volgende termijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.