Home

Achtergrond 4 reacties

LTO en NVV tevreden met voorstel Verburg

LTO Nederland en de Nederlandse Vakbond Varkenshouderij zijn positief over de voorstellen die minister Gerda Verburg van landbouw naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Verburg stelt aan de Kamer voor om af te stappen van de vierkante meter norm voor zware vleesvarkens. Ze stelt een norm van 0,8 vierkante meter voor alle vleesvarkens voor. Voor de spleetbreedtes van de roosters bekijkt minister Verburg de manier waarop Denemarken de regels interpreteert.

Voorzitter Annechien Ten Have noemt de voorstellen van Verburg realistisch gezien de conclusies van het LEI. Het LEI concludeert dat bij doorvoering van de oorspronkelijke maatregelen het aantal bedrijven halveert en ook de varkensstapel zal kleiner worden. Overblijvende bedrijven die wel investeren gaan terug in hun inkomstenpositie.

Ten Have wijst er op dat bij doorvoering van de oorspronkelijke maatregelen Nederland te ver voor de Europese muziek uitloopt. De bedrijfsresultaten lopen terug en nieuwe marktconcepten met een groter dierenwelzijn zouden worden afgeremd. “Doordat de vierkante meter eis niet meteen wettelijk verplicht wordt, wordt de marktpositie van de programma’s die van deze eis uitgaan sterker en zal er eerder een meerprijs worden betaald.”

Voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV spreekt van een evenwichtig verhaal van de minister. “Ze geeft blijk van een groot realiteitsbesef. De bevindingen van het LEI komen overeen met de bevindingen van het onderzoek van HAS Den Bosch dat in onze opdracht is gedaan en ook met de Abab-berekeningen.”

Zwanenburg is ook blij dat de minister aangeeft dat Nederland het zich niet kan permitteren te veel af te wijken van de Europese welzijnsnormen. Hij hoopt dat het voorstel van de minister nu snel wordt aangenomen door de Tweede Kamer, zodat er een stuk onzekerheid wordt weggenomen in de markt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Realist

  Goed is goed, moet het nog beter dan goed en wie betaalt het. Als het aan die organisaties die alles anders willen ligt, gaat alles ten onder. Als je daar naar luisterd en daar naar investeerd heb je geen spier verstand. Als je terug kijkt wat voor onzin ze uitkraamden en dit door de media tot waarheid op gedreven wordt, en uiteindelijk een luchtbel is! Diegene die een stel hersens hebben laten zich door zulke organisaties het bos in sturen! Helaas zijn er nog heel veel die een balk voor hoofd hebben en gewoon met die onzinverkopers mee lopen. Het is zeer treurig dat de hardwerkende mensen die goed zijn voor mens en dier en milieu door deze klapzwepers het leven zeer zuur gemaakt worden. Goede dingen komen niet van de grond, het geld wordt aan onzin verkwanseld. Je ziet dit ook weer met de biodiesel! Eerst moest dit nu is het weer niet goed! Gelukkig kreeg de NVV de LTO mee om het onzinnige uit het varkensbesluit te halen. Nu richten op wat wel goed is, maar wel door de sector zelf met echte deskundige!!!!

 • no-profile-image

  dier

  Als NVV en LTO ermee tevreden zijn, zal het voor de dieren wel niks inhouden vwb beter leven. Waarom steken we als Nederland onze nek niet uit, zoals we met veel zaken voorop lopen? Nederland als voorbeeld.

 • no-profile-image

  boertje

  Dat willen de meeste boeren wel, meer ruimte per dier, b.v. grote groepen. Punt is dat we dan een paar dubbeltjes per kg meer moeten hebben dan nu. En dat wil de consument niet, die vreet alleen goedkope troep. Alleen bij een vakantie naar b.v. Turkije, dan wordt er niet op een paar honderd euro meer of minder gekeken, de lamzakken.

 • no-profile-image

  BOERKE

  JA, DIER, ALS WIJ VOOROP LOPEN GAAN, EN WE ER GEEN HOGERE PRIJS VOOR KRIJGEN DAN GAAN DE VARKENS EN DE TOEGEVOEGDE WAARDE( DIE WE HARD NODIG HEBBEN VOOR ONDERWIJS VEILIGHEID. ZORG, HULP VOOR DE ZWAKKERE) NAAR HET BUITENLAND! IS DAT WAT WE WILLEN? EUROPESE REGELS, EN WAT MIJ BETREFT NIET STRENG GENOEG EN ALS EEN WINKELKETEN IETS EXTRA WIL KAN DAT ALS ER DAN MAAR VOOR BETAALD WORD. ( EN VOOR EEN PAAR DUBBELTJES PER KG KUNNEN WIJ AL VEEL.

Of registreer je om te kunnen reageren.