Home

Achtergrond 7 reacties

LNV nadert zijn einde

De komende verkiezingsprogramma’s beloven voor het ministerie van Landbouw geen goeds.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet zich ernstige zorgen maken over zijn toekomst. Gerda Verburg is misschien de laatste minister van LNV. Al jaren duiken bij kabinetsformaties geruchten op om het ministerie op te heffen, samen te voegen met Economische Zaken (EZ) en overige taken (landbouwonderwijs, natuurbeheer) af te stoten naar andere ministeries. Het bleken steeds valse geruchten.

Krachtige signalen

Dit keer zijn de signalen krachtig. GroenLinks heeft gisteren haar verkiezingsprogramma openbaar gemaakt, als eerste politieke partij. Als programmapunt 1 van hoofdstuk 2 staat helemaal bovenaan dat er een minister komt voor Duurzaamheid en Ruimte, die milieu, natuur, energie, landbouw, visserij, volkshuisvesting en ruimtelijke ordening onder zich krijgt. Dit ministerie van Duurzaamheid en Ruimte is één van de acht ministeries die GroenLinks wil overhouden. Landbouw, zo stel ik vast, wordt in dat superministerie een ondergeschikt afdelinkje. Maar dat kan ook best in de redenering van GroenLinks, want van de landbouw blijft in Nederland na inkrimping van de veestapel toch niet veel meer over dan een vergroende hobbysector.

Ook de VVD

U denkt misschien: ach, linkse fratsen. Dan breng ik toch even de tegenbegroting in herinnering die de VVD op de laatste Prinsjesdag presenteerde. Daarin brengen ook de liberalen het aantal ministeries terug naar acht, waarbij LNV wordt ondergebracht bij het ministerie voor Ondernemerschap, een samenvoeging van LNV, Economische Zaken en SZW. Dat was weliswaar een tegenbegroting. Ik mag toch aannemen dat de VVD zo consequent is om het snijden in ministeries op te nemen in het verkiezingsprogramma voor 9 juni. De aanval van LNV komt dus ook van rechts.

Ook het CDA

Het krachtigste signaal komt nu van het CDA. Om precies te zijn van de bestuurdersvereniging van het CDA, een zeer invloedrijke vleugel van de partij. In een deze week verschenen rapport staat eveneens een voorstel drastisch te saneren in de ministeries. De taken van LNV worden volgens de CDA’ers herverkaveld naar een nieuw ministerie van Economische zaken, Werkgelegenheid en Landbouw en naar andere ministeries.
Dus ook bij het CDA is LNV niet meer heilig. Ik verwacht dat deze voorstellen van de bestuurdersvereniging zijn terug te vinden in het komende verkiezingsprogramma van de Christen-Democraten. Partijleider Balkenende zei begin dit jaar in zijn rede in Nijmegen dat ook wat hem betreft in ministeries gesneden zal worden.
Van PvdA, SP en D66 is al langer bekend dat daar niet de vrienden van LNV huizen. Ik denk dat ook uit hun verkiezingsprogramma’s het eindsignaal zal opklinken voor LNV.
Voor de landbouw zelf is dit geen gewenste ontwikkeling, want wat mogelijk overblijft van een Directie Landbouw weggestopt bij een ander ministerie heeft geen politieke invloed meer.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pim

  ze kunnen het gemakkelijk opruimen dat ministerie TEGEN landbouw, maar dan moeten ze ook alle ambtenaren ontslaan.Die hebben toch geen verstand van de agrarische sector,ze werken alleen maar tegen de boeren en niet voor de boeren

 • no-profile-image

  Swiebertje

  Zou dat nu niet erger worden wanneer het LNV onder min. van Financien komt te vallen? Alsof daar in Den Haag van dat volk zit wat er 'verstand' van heeft!?.. Denk dat het dan alleen nog ma gekker gaat worden:S... En het CDA? Had wel iets anders van hen verwacht:S.. Den Haag maakt meer kapot dan je lief is!

 • no-profile-image

  boer

  Het opheffen van LNV en onderbrengen in Economiosche Zaken is een goed idee, maar dan inderdaad in combinatie met het onstlag van een groot deel van de ambtenaren (zo gaat dat bij reorganisaties in de echte wereld ook!!!). Maakt trouwens voor de ambtenaren toch niet uit want de zakken met wachtgeld staan natuurlijk al klaar. Als LNV opgenomen wordt in Economische Zaken gaan we landbouw misschien ook regeren als een economische zaak. En dat is nodig ook.

 • no-profile-image

  Themmen

  Welke grootte wordt naar gekeken? Economisch gezien het agrarisch inkomen of ook de hele periferie die hiermee samenhangt.
  Denkt de politiek niet wat lichtvaardig over deze beslissing?

 • no-profile-image

  Henk

  landbouw is belangrijk voor de voedselvoorziening van de nederlandse bevolking en de agrarische export om dat allebei zo veel mogelijk in stand te houden is een ministerie nodig.

 • no-profile-image

  henk

  zijn er nog boeren dan??? dacht dat ze die al uitgeroeid hadden wel of geen ministerie maak geen snars uit ze doen toch niks voor ons maar idd alleen maar tegen ons

 • no-profile-image

  piet

  dit is geen verrassing zonder voldoende draagkracht niet meer bruikbaar

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.