Home

Achtergrond

Kritiek op 'genocide-resolutie' VS groeit

De kritiek in het Midden-Oosten op de zogenoemde 'genocide-resolutie' van de Verenigde Staten groeit.

In de resolutie, aangenomen door Amerikaanse parlementariërs, wordt Turkije beschuldigd van genocide op Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog. Turkije riep vandaag de Amerikaanse regering op de resolutie te stoppen.

Azerbeidzjan, een buurland van Turkije en een belangrijke bondgenoot van dat land, verhoogde de spanningen met Armenië door zich in de kwestie te mengen. Een deel van het land, het gebied Nagorno-Karabach, is door Armenië bezet.

Het Azerbeidzjaanse parlement zei dat de resolutie de regionale stabiliteit in het land zou kunnen verslechteren. "Aanname van de resolutie zou alle moeite om het probleem in Nagorno-Karabach te verhelpen, in het niets doen oplossen.''

De commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nam donderdag de resolutie aan, waarin de Turkse vervolging van de Armeniërs in 1915 wordt bestempeld als genocide. De resolutie werd met een minieme meerderheid van 23 stemmen voor en 22 tegen aangenomen.

Turkije veroordeelde de resolutie direct en riep haar ambassadeur in Washington terug naar Ankara voor overleg. Turkije waarschuwde de VS voor negatieve gevolgen voor de onderlinge relatie. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, zei dat Ankara en Washington, twee NAVO-bondgenoten, elkaar nu juist hard nodig hebben.

Een soortgelijke resolutie van de Verenigde Staten werd in 2007 bijna aangenomen, maar uiteindelijk verhinderd door voormalige president George Bush. De Republiek was bang de steun van Turkije te verliezen bij de oorlog in Irak.

Bewindsman Davutoglu meldde dat de normalisering van de betrekkingen tussen Armenië en Turkije doorgaat, ondanks de resolutie. Ankara vindt de Amerikaanse stap schadelijk voor de verzoening met de voormalige Sovjetrepubliek Armenië. Sinds 2008 worden de betrekkingen tussen langzaam beter tussen de twee landen.

In Turkse media wordt over de stemming voor de resolutie gesproken als "een komedie''. Hurriyet, de meest gelezen krant in Turkije, kopte: 'We hebben de ambassadeur teruggeroepen'.

Armenië reageerde meteen positief. De Armeense minister van Buitenlandse Zaken Edvard Nalbandian noemde de resolutie ,,een bewijs voor de toewijding van het Amerikaanse volk aan universele menselijke waarden''. Volgens Armenië vielen er anderhalf miljoen doden door de 'volkerenmoord' in de laatste jaren van het Ottomaanse Rijk. Turkije erkent dat honderdduizenden Armeniërs zijn omgekomen, maar spreekt niet van genocide omdat er volgens het land geen sprake was van een geplande en systematische moordpartij.

Het multiculturele Ottomaanse rijk besloeg tussen de 14e en de 20e eeuw een enorm gebied in Oost-Europa, Noord-Afrika en Azië. Het wereldrijk viel in 1922, toen de laatste Ottomaanse sultan van de troon werd gestoten. Mustafa Tamal Atatürk stichtte toen de Republiek Turkije.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.