Home

Achtergrond 915 x bekeken 3 reacties

Krachtvoervervangers duurzamer

Melasse en bietenpulp als krachtvoervervangers scoren relatief gunstig qua milieubelasting.

Maisglutenvoermeel en citruspulp scoren minder gunstig. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit.

Het onderzoek maakt deel uit van een project op initiatief van FrieslandCampina gericht op de verduurzaming van de zuivelketen via het krachtvoerspoor.

Duurzaamheidseffecten met betrekking tot krachtvoer betreffen met name het energiegebruik. Krachtvoer is verantwoordelijk voor ongeveer 24 procent van het totale energieverbruik in de zuivelketen. Het gaat daarmee om de grootste post.

Volgens de onderzoekers kan de duurzaamheid van krachtvoer langs drie verschillende wegen worden verbeterd. Ten eerste het gebruik van andere grondstoffen voor krachtvoer. Ten tweede het vervangen van krachtvoer door enkelvoudige voeders en ten derde verduurzaming via het krachtvoergebruik op het primaire bedrijf.

Er bestaan grote verschillen tussen grondstoffengebruik voor krachtvoer in bijdrage aan de milieubelasting. Een bewuste keuze van ingrediënten kan de milieubelasting van krachtvoer met 20 tot 39 procent reduceren.

Ook het vervangen van mengvoer door enkelvoudige voeders en bijproducten blijkt voor veel voorkomende bedrijven interessant. Dit kan een reductie opleveren van 60 tot 74 procent van het energieverbuik.

Melasse en bietenpulp scoren relatief gunstig, maisglutenmeel en citruspulp scoren relatief ongunstig. Een vertaalslag naar sectorniveau is echter lastig omdat er onder andere niet gekeken naar de beschikbaarheid van voeder en investeringen in opslag en verwerking door de ondernemers.

Verduurzaming via krachtvoer op het primaire bedrijf moet volgens de onderzoekers vooral tot stand komen door het vergroten van bewustwording. De verschillen in krachtvoergebruik tussen bedrijven zijn groot. Dit biedt perspectief voor verbetering.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Friesland Campina moet vooral doorgaan met het over de balk gooien van geld aan dit soort onderzoeken.
  Deze conclusies zijn te trekken door één nuchter denkend persoon op een maandagmorgen!! Alleen gaat het om de kanttekeningen en daar hebben die onderzoekers toch weer niet uitgebreid genoeg naar gekeken, maar daarvoor is zeer waarschijnlijk een vervolgonderzoek nodig.
  Maar geef ze ongelijk, als je een sponsor kunt vinden voor dit soort onderzoek, zal hij zeker een vervolgonderzoek betalen.

 • no-profile-image

  Han

  Is >duurzaam< krachtvoer echt noodzakelijk? Bij de huidige prijs : kosten verhouding is de >melk productie< niet duurzaam. Als de marge niet verbetert is er van >duurzaamheid< geen spraken!!!

 • no-profile-image

  boerin

  "duurzaam krachtvoer" in de vorm van bijprodukten is niet alleen minder milieu belastend, maar kan ook kostprijs verlagend werken, tenminste hier wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.