Home

Achtergrond 197 x bekeken 9 reacties

Kosten verlies aan biodiversiteit hoog

Het gaat slecht met de biodiversiteit, nog slechter dan dat Peter van Dalen dacht. Er moet wat gebeuren, vindt de Europarlementariër van de Christenunie. "Geen woorden, maar daden."

De afgelopen maanden is in het Europees Parlement veel gesproken over biodiversiteit. Ik heb me inmiddels zeer verdiept in het onderwerp, en ik moet zeggen: ik ben erg geschrokken van de stand van zaken! Ik was altijd al voor het behoud van biodiversiteit, het gaat immers om Gods schepping, maar de situatie is veel erger dan ik dacht.

Door menselijk handelen neemt de biodiversiteit snel af. In de EU wordt 42 procent van de zoogdieren, 43 procent van de vogels, 45 procent van de vlinders, 30 procent van de amfibieën en 52 procent van de zoetwatervissen met uitsterven bedreigd.

Ook fundamentele functies van biodiversiteit staan sterk onder druk. Denk aan het behoud van zuivere lucht en water, de ophoping van afval in oceanen en de toename van grote droogte én overstromingen. Ook vanuit economisch oogpunt dienen we de biodiversiteit te beschermen. De vermindering van de welvaart als gevolg van het biodiversiteitsverlies bedraagt momenteel ongeveer 50 miljard euro per jaar.

Om deze achteruitgang tegen te gaan hebben de Verenigde Naties het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (VBD) gesloten. 162 landen hebben afgesproken in 2010 een halt toe te roepen aan de snelheid waarmee biodiversiteit verloren gaat. De EU heeft zelfs besloten de achteruitgang in 2010 geheel te stoppen. Nu, eind 2010, moeten we helaas constateren dat de achteruitgang niet gestopt is, en dat het ook niet gelukt is die af te remmen!

Er moet dus wat gebeuren. Geen woorden maar daden! Medio oktober wordt de tiende bijeenkomst van de Conferentie van VBD-landen gehouden in Japan. Europa moet daar inzetten op meer samenwerking op mondiaal niveau, meer wetenschappelijk onderzoek naar effectieve beleidskeuzes en een passend financieel kader. De kosten van biodiversiteitverlies zijn immers veel groter dan de investeringen die nodig zijn voor het behoud!

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Reactieopopencontent

  Wordt deze geplaatst?

 • no-profile-image

  Deel2

 • no-profile-image

  Ik ben een geregistreerde user, die onder mij niet

 • no-profile-image

  Nieuwenick

  Voorscreengelebalk

 • no-profile-image

  Testher

  testreactie met nog niet geregistreerde gebruikersnaam

 • no-profile-image

  Nick

  niet geregistreerde gebruikersnaam

 • no-profile-image

  Nick

  tweede reactie

 • no-profile-image

  test met ingelogde gebruiker

 • no-profile-image

  Testher2

  testreactie open content

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.