Home

Achtergrond 585 x bekeken 1 reactie

'Komkommerprijs in ravijn'

Komkommertelers kijken met grote zorg naar de inzinking op de afzetmarkt deze week. Telerscollectief K8 noemt de prijsontwikkeling onnatuurlijk.

"Normaal is dat de prijs in een glijbaan naar beneden gaat. Nu lijkt deze in een ravijn te storten", zegt K8-voorzitter Thijs Jasperse. Op de dagmarkt kostte een komkommer vandaag 18 cent, een halvering in één week tijd. Vorig jaar begon rond dezelfde tijd een terugval op de afzetmarkt voor komkommers zonder echt herstel later in het seizoen, zegt ZLTO-vakgroepvoorzitter Tiny Aerts. "Het is lastig om met zo’n prijs nog goed op te krabbelen." Veel telers overleven een herhaling van het vorige seizoen niet.

Hij noemt de inzinking te wijten aan een agressieve verkoopstrategie van afzetpartijen. Een handelaar wijst juist op de forse Nederlandse productie. Volgens Thijs Jasperse kloppen beide beweringen. "Vorige week werd onverwacht een dubbele productie gehaald door het lichte weer, maar de Spaanse aanvoer is gehalveerd."

De inzinking moet een aanzet zijn om de afzetstructuur aan te passen. Aerts: "Er zal iets moeten gebeuren om meer structureel af te zetten." Nu de bundelingsplannen voor een APO moeilijk haalbaar zijn, kijkt de sector naar plannen voor een open marktplaats met geautomatiseerde verkoop. Telersverenigging Best of Four wil beide plannen verweven, maar niet dit afzetseizoen. "Dat is niet in een paar maanden te realiseren", zegt Peter Meurs van Best of Four.

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk

    Gewoon oorlog tussen aanbieder en koper,jammer dat de aanbieder altijd verliest!

Of registreer je om te kunnen reageren.