Home

Achtergrond 192 x bekeken 2 reacties

Klink steunt vereniging Q-koortspatiënten

De vereniging van Q-koortspatiënten krijgt ondersteuning.

Dat beloofde demissionair minister Ab Klink vandaag bij de toelichting op de mogelijke versoepeling van maatregelen om de Q-koorts terug te dringen. We gaan binnenkort met de vereniging praten, aldus Klink.

Alle informatie over Q-koorts is vanaf maandag te vinden op een nieuwe internetpagina. Om mensen te informeren over de mogelijke aanwezigheid van de Q-koortsbacterie worden niet meer de inmiddels bijna allemaal geruimde besmette bedrijven op een rijtje gezet, maar is wel de zogenaamde vlekkenkaart te raadplegen. Op die kaart zijn cirkels te zien rond plekken van een geruimd bedrijf.

Volgens Roel Coutinho (RIVM) en Klink is het belangrijk dat mensen zich op de hoogte kunnen stellen zodat ze zelf een afweging kunnen maken. "Veilig is betrekkelijk. Het gaat erom mensen te informeren en ze zelf hun conclusies te laten trekken.'' Nu de drachtige dieren op eigenlijk alle besmette bedrijven zijn geruimd, denkt Klink dat de risico's zijn teruggebracht tot "reële proporties'' en betrekkelijk gering zijn. "Maar er zijn risico's.''

In 2010 werden volgens zijn gegevens 52 mensen ziek door Q-koorts, met eerder besmette lotgenoten staat het totaal aantal zieken daardoor op 247, aldus Klink. Nog voor de zomer hoopt hij op een advies van de Gezondheidsraad over het vaccin waarmee in Australië geitenhouders zijn ingeënt tegen de Q-koorts.

Het vaccin is niet in Europa geregistreerd. Over de werking ervan en mogelijke bijwerkingen wil Klink duidelijkheid. Hij ziet nu belemmeringen om het middel hier te gebruiken, onder meer omdat het niet is getest op mensen met bijvoorbeeld een hartklepafwijking. Eerste resultaten lijken volgens hem bovendien aan te geven dat wel de milde Q-koortsvariant wordt beteugeld, maar niet de zware. "En het is niet de bedoeling dat we er mensen zieker door maken.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    geen boer

    mexicaanse griep vaccins, iemand?

  • no-profile-image

    dierenvriend

    wat zijn Nederlanders toch vreemde mensen ,in andere landen kunnen ze de mensen inenten tegen Q koorts maar in Nederland kan dat niet ?????????????

Of registreer je om te kunnen reageren.