Home

Achtergrond 240 x bekeken

Klimaatneutrale wadden als voorbeeldgebied

De stijgende zeespiegel bedreigt het wad. Om te voorkomen dat de nu nog droogvallende wadplaten op langere termijn onder water verdwijnen, hebben Nederland, Duitsland en Denemarken donderdag afgesproken de gevolgen van het klimaatprobleem gezamenlijk aan te pakken.

Door het veranderende klimaat wordt gerekend op hogere temperaturen en een stijgende zeespiegel. Voor de natuur in de Waddenzee kan dat grote gevolgen hebben, want die is volgens het ministerie van LNV uiterst gevoelig voor veranderingen. Geprobeerd wordt het tij te keren door de wadden tot duurzaam voorbeeldgebied te maken.

Minister Gerda Verburg (LNV) en haar Duitse en Deense collega's willen de uitstoot in de waddenregio zo verminderen dat die in 2030 CO2-neutraal is. De bewindslieden kwamen bijeen op het Duitse Waddeneiland Sylt. Verburg is tevreden over de nieuwe afspraken. "We gaan de komende jaren aandacht geven aan de dynamische balans tussen ecologie en economie. Ik wil daar ook de andere partijen bij betrekken.''

Door bijvoorbeeld de havens aan de Waddenzee duurzamer te laten werken, draagt het gebied in ieder geval niet meer zelf bij aan de klimaatverandering, is de gedachte. Het waddengebied kan zo een voorbeeld worden voor andere kwetsbare gebieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.