Home

Achtergrond

Keukenhof eerste CO2-neutrale landgoed

Landgoed Keukenhof is binnenkort het eerste CO2-neutrale landgoed in Nederland.

Herman Hollander, voorzitter van Stichting Landgoed Keukenhof en Ger de Jong, algemeen directeur van De Meerlanden ondertekenden maandag een contract dat ervoor zorgt dat het landgoed CO2-neutraal wordt. Landgoed Keukenhof streeft ernaar alle activiteiten op een duurzame en milieuvriendelijke uit te voeren.

Met de samenwerking tussen afvalverwerkingsbedrijf De Meerlanden en Essent zet het landgoed op maandag 22 maart een grote stap in de groene toekomst. Landgoed Keukenhof levert snoei- en kaphout aan afvalverwerkingsbedrijf De Meerlanden, die dit omzet in biogas in de bio-energiecentrale die momenteel in Rijsenhout wordt gebouwd. De Meerlanden levert dit biogas aan Essent, die er op zijn beurt voor zorgt dat het landgoed van zijn “eigen” biogas wordt voorzien.

Landgoed Keukenhof heeft ongeveer 70 hectare essen hakhoutbos, een van de grootste hakhoutgebieden van Nederland. Dit bos is twee eeuwen geleden aangelegd als productiebos en was daarmee een kostendrager van het landgoed. Eens in de zeven à acht jaar werd er grondig gekapt en werd het hout verkocht. Nu wordt de zogenaamde kapcyclus opnieuw ingevoerd en het geoogste hout wordt omgezet in biogas. Verwacht wordt dat er jaarlijks tussen de drie- en vierhonderd ton hout per jaar aan De Meerlanden kan worden geleverd.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.