Home

Achtergrond

Kant stapt op

Agnes Kant legt per direct het fractievoorzitterschap van de SP neer en ziet ook af van het lijsttrekkerschap van haar partij voor de komende verkiezingen op 9 juni.

Ze stapt bovendien uit de politiek, zodra een nieuwe Tweede Kamer half juni aantreedt. Kant heeft dat donderdagmiddag na beraad in haar fractie bekendgemaakt. Ze wil niet op de nieuwe kandidatenlijst staan en zal daarom de politiek verlaten. Ze is tot die besluiten gekomen na de slechte resultaten woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen voor haar partij en de lage stand in de peiling voor de Tweede Kamerverkiezingen. In een peiling woensdag kwam de SP uit op elf zetels, een verlies van veertien in vergelijking met het huidige zetelaantal.

"Ik ben trots en dankbaar voor twintig jaar werk met hart en ziel'', aldus Kant. Ze voelde nog voldoende vertrouwen, maar de slechte resultaten werden volgens haar gekoppeld aan haar optreden als boegbeeld van de SP. "Of dat terecht is, daar zullen de meningen over verdeeld zijn'', zei ze. Zij zelf vindt het niet terecht. Maar de koppeling met de peilingen zou als een schaduw over de SP-campagne hangen en daarom treedt ze terug.

De in Duitsland geboren Kant kwam in 1998 in de Tweede Kamer. Ze was het jaar ervoor gepromoveerd in de medische wetenschappen. In 2008 volgde ze Jan Marijnissen op als fractievoorzitter en politiek leider. Marijnissen was twintig jaar politiek leider en veertien jaar fractievoorzitter geweest.

Kant vocht de afgelopen jaren tegen de uitslag die onder Marijnissen bij de laatste Kamerverkiezingen in 2006 was behaald: 25 zetels. In de landelijke peiling van woensdag kwam de SP niet verder dan elf zetels. Donderdag gaf ze toe dat het eigenlijk een onmogelijke opdracht was geweest om iemand op te volgen die "een icoon is in de Nederlandse politiek''. Spijt van haar keuze om Marijnissen op te volgen, had ze niet.

SP-Tweede Kamerleden kunnen zich tot vrijdagmiddag aanmelden als kandidaat-fractievoorzitter waarna de fractie aan het eind van de middag uit haar midden een nieuwe fractievoorzitter kiest. Die wordt niet automatisch de nieuwe lijsttrekker voor de verkiezingen van 9 juni. Het partijcongres beslist daar over.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.